Свет

Кина повећава буџет за одбрану због безбедносних изазова

Напори за модернизацију кинеске војске изазвали су забринутост САД и њихових савезника, док Кина поручује да војна модернизација "неће представљати претњу ниједној земљи"
Кина повећава буџет за одбрану због безбедносних изазоваwww.globallookpress.com © Liu Dawei

Повећање кинеског буџета за одбрану је "прикладно и разумно" и има за циљ суочавање са "сложеним безбедносним изазовима", изјавио је портпарол кинеског парламента Ванг Чао.

Није навео да ли ће стопа повећања, која ће бити објављена у недељу на отварању годишњег заседања Националног народног конгреса, бити изнад или испод прошлогодишњих 7,1 одсто.

Ванг је рекао да је удео буџета за одбрану остао стабилан у односу на БДП и напоменуо да кинеска војна модернизација "неће представљати претњу ниједној земљи".

"Напротив, то ће бити само позитивна сила за очување регионалне стабилности и светског мира", нагласио је Ванг на конференцији за новинаре.

Он је указао да је повећање издатака за одбрану потребно да би се одговорило на сложене безбедносне изазове и да би Кина испунила своје одговорности као велика земља.

Потрошња Кине за одбрану нижа је од светског просека и повећање је због тога прикладно и разумно, рекао је Ванг, преноси АП.

Кина је 2021. године потрошила 1,7 одсто БДП-а на војску, према подацима Светске банке, док су САД потрошиле двоструко више - чак 3,5 одсто.

Кина је за одбрану за прошлу годину издвојила 229 милијарди долара, што је отприлике дупло више него у 2013.

Стална годишња повећања буџета током више од две деценије омогућила су кинеској војсци од два милиона припадника да повећа капацитете у свим категоријама, подсећа америчка агенција.

Кина је већ успоставила војну базу у Џибутију на Рогу Африке и реновира камбоџанску поморску базу Реам, која би јој могла обезбедити присуство у Тајландском заливу.

Напори за модернизацију кинеске војске изазвали су забринутост САД и њихових савезника, посебно у вези са Тајваном. 

image