Свет

Џефри Сакс: Сукоб у Украјини почео пре девет година, САД су плаћале свргавање Јануковича

Амерички економиста и професор тврди да је читав проблем настао идејом САД да у "униполарном свету могу да раде шта хоће и да војне базе праве где хоће"
Џефри Сакс: Сукоб у Украјини почео пре девет година, САД су плаћале свргавање ЈануковичаGetty © Jeff J Mitchell

Сукоб у Украјини одражава растуће тензије између Сједињених Држава и Русије у протеклих четврт века, сматра Џефри Сакс, економиста и професор на "Колумбији" који додаје и да је "рат почео пре девет година учешћем САД у свргавању украјинског председника Виктора Јануковича", а бомбардовање Србије назива "страшном грешком".

А све је наиме кренуло експанзионистичком и хегемонистичком политиком Америке, и њиховом идејом да у "униполарном свету САД могу да раде шта хоће и да војне базе праве где хоће и кад хоће", открива он читаоцима "Њујоркера".

Ситуацију је додатно заоштрила прва фаза проширења НАТО-а у централној Европи, напомиње он.

"А онда је дошао рат око Србије и бомбардовање Србије од стране НАТО снага. Ово је, по мом мишљењу, била страшна грешка. И има доста тога што не знамо јавно о овоме. Инсајдери су ми рекли много тога. Не знам да ли су истините или не али верујем да је ово била страшна грешка", навео је Сакс.

И после тога Буш је наставио да шири НАТО дишући за вратом Русији, примајући међу чланове три балтичке државе, заједно са Румунијом, Бугарском, Словенијом и Словачком.

"Године 2008. дошла је апсолутно ужасна одлука Буша да шири НАТО, и гурао идеју да то буду Украјина и Грузија. То је, у суштини, било оно што нас је поставило не само на пут апсолутног заоштравања односа, већ и на пут овог рата. Међутим, рат је почео пре девет година, активним учешћем САД у свргавању украјинског председника Виктора Јануковича, у фебруару 2014. године", тврди Сакс.

Напомиње и да је гурање Грузије у НАТО заправо и изазвало рат у овој држави, што је, како каже, била порука Русије: нећете у НАТО.

Према његовим речима, то је уједно била и порука за Украјину, у којој је САД већ учествовале у подели друштва на оне који су за и против Алијансе. 

Сакс зато каже да "може да разуме зашто би они желели да буду део НАТО-а" али да не може да разуме "зашто би Сједињене Државе мислиле да је безбедно и разборито гурати НАТО у Украјину, у Грузију".

"Потпуно је непромишљено. Питања Крима и Донбаса појавила су се након учешћа САД у пучу против Јануковича, јер пре тога Русија није тражила Крим. Оно што је Јанукович преговарао са Русијом био је дугорочни закуп како би руска поморска база била у Севастопољу, и ту би била најмање до 2042. године. У Донбасу се водила дебата о аутономији, али није то било ништа слично рату", подсетио је он.

А све се то десило зато што за разлику од претходника Виктора Јушченка, Виктор Јанукович није желео улазак у НАТО и тврдио је да је за Украјину најбоља неутралност-  што је за САД је био проблем.

"И то је, верујем, виђено као увреда за креаторе америчке политике који су намеравали да прошире Алијансу. Крајем 2013. године, када су избили протести против Јануковича, САД су директно учествовале, плаћајући много онима који су водили овај тзв. покрет и помажући да се финансира државни удар", открио је он читаоцима "Њујоркера".

Подсетио је и да је након свргавања Јануковича, низ влада у Европи и у САД наоружао Украјину, модернизовао украјинску војску и милијарде долара уложио у наоружање.

За њега је, каже "страшно" што је конфликт могао да се избегне крајем 2021.године, али се до то није догодило. 

"Председник Путин је ставио на сто три захтева: нема НАТО проширења, Крим остаје у саставу Русије, и да се примене споразуми из Минска. Сједињене Државе су то одбиле", истакао је Сакс.

Овај економски стручњак незадовољан је што се специјална војна операција у Украјини у западним медијима "посматра као рат једне особе".

"Ово није рат једне особе. Ово је рат који има своје разлоге и, како је рекао фон Клаузевиц, то је наставак политике другим средствима и то треба да схватимо што јасније, да бисмо могли да окончамо рат што пре, јер људи пате сваки дан", истакао је он.

"Обама задужио ЦИА да свргне Асада" 

Џефри Сакс дотакао се и ситуације у Сирији. На питање новинара да ли је свестан да је  Башар Асад "био диктатор који је  клао свој народ", одговорио је једноставним "не".

Новинар "Њујоркера" запрепашћено је поновио: "не?"

"Свестан сам много више него што сте ви свесни о Сирији, јер знам много о свакодневним догађајима од пролећа 2011. па надаље, и позивам и вас да то сагледате озбиљно", упозорио је он.

Сакс је подсетио да су 2011. године Сједињене Државе одлучиле да свргну Асада, а негде око 2012. године председник Обама је ЦИА дао задатак да на Блиском истоку раде на свргавању Асада.

"Асад је био савезник Русије. Често, смешно, у нашим медијима кажемо да је Путин ушао у Сирију, јер људи не разумеју да је Обама задужио ЦИА да свргне Асада, а САД су блокирале мировне покушаје који су били врло близу остварења 2012", устврдио је Сакс.

image