Свет

"Волстрит џорнал": Бајден забрањује Американцима да улажу у Кини

Вајденова администрација разматра нови регулаторни систем за америчке инвестиције у напредне технологије у иностранству, "ризичне за националну безбедност"
"Волстрит џорнал": Бајден забрањује Американцима да улажу у Кини© Sarah Silbiger - Pool via CNP/Keystone Press Agencyово

Бајденова администрација могла би да забрани Американцима да улажу у одређене секторе у Кини, што је, како оцењује "Волстрит џорнал" нови корак за "очување предности америчке технологије" током све веће конкуренције између две највеће светске економије.

Овај медиј имао је увид у извештаје који су добили посланици на Капитол Холу, где пише да се разматра нови регулаторни систем за америчка улагања у напредне технологије у иностранству - ризичне за националну безбедност.

Наводи се и да би Бајденова администрација могла да забрани неке инвестиције, а да истовремено потенцијално прикупља информације о другим улагањима како би информисала о будућим корацима.

Не каже се тачно који су то технолошки сектори које Бајденова администрација сматра ризичним, али се наводи да ће у фокусу бити они који би могли да унапреде војне способности ривала.

Упућени за "Волстрит џорнал" кажу да би то могле да буду области попут производње полупроводника, квантног рачунарства и неких облика вештачке интелигенције.

"Амерички званичници желе да спрече инвеститоре да обезбеде финансирање и стручност кинеским компанијама које би, на пример, могле да побољшају брзину и тачност војних одлука Пекинга", пише овај лист.

Извештаји такође не прецизирају ни које би земље потпадале под нова правила, али упућени кажу да ће у се у пракси ови прописи бавити америчким инвестицијама у Кини.

Савезна влада је иначе дуго проверавала стране инвестиције у САД, у неким случајевима забрањујући страна улагања у "осетљивим" областима.

Али правила која регулишу америчке инвестиције у иностранству била би нови корак и део ширег напора Бајденове администрације да омета способност Кине да развија технологије за које амерички званичници верују да могу представљати ризик за националну безбедност. 

Прошле године, САД су увеле нова ограничења извоза напредних полупроводника и опреме за производњу чипова са циљем да успоре кинеско војно напредовање. 

Званичници Бајденове администрације такође се обраћају блиским савезницима у Г7 како би добили подршку концепту ограничавања улагања у Кину.

Г7 ће бити домаћин серије састанака на високом нивоу у мају, када би група могла да подржи идеју. Званичник Европске уније рекао је да су разговори са САД о контроли америчких инвестиција у иностранству у току, али да је ЕУ далеко иза САД у креирању таквог инвестиционог програма.

image