Свет

Кинески парламент: Залажемо се за мирно уједињење са Тајваном

На заседању кинеског парламента постављен је економски циљ привредног раста од пет одсто на годишњем нивоу
Кинески парламент: Залажемо се за мирно уједињење са Тајваном© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Премијер Кине Ли Кећијанг рекао је на годишњем заседању кинеског парламента да се залаже за "мирно уједињење" Кине са Тајваном, преноси Ројтерс.

"Требало би да се залажемо за миран развој односа широм Тајванског мореуза и убрзамо процес мирног поновног уједињења Кине", рекао је Кећијанг пред око 3.000 делегата у Пекингу.

Кећијанг је рекао да кинески парламент треба да примени политику Комунистичке партије Кине да "реши питање Тајвана" и "предузме одлучне кораке да се супротстави независности Тајвана и промовише поновно уједињење" Кине са острвом које сматра својом територијом.

Тајванском савету за послове са копном, односно Кином, ово се није допало па је реаговао саопштењем у коме се истиче да ентитети са обе стране Тајванског мореуза "нису подређени једни другима", што је, кажу, реалност коју би Пекинг требало да прихвати.

У саопштењу се наводи да Кина треба да "поштује посвећеност народа Тајвана принципима суверенитета, демократије и слободе Републике Кине", назив који Тајпеј користи за ову територију.

Кина очекује раст БДП за пет одсто

На отварању годишњег заседања кинеског парламента речено је да је постављен циљ привредног раста од око пет одсто на годишњем нивоу, а нижи је и од прошлогодишњег циља од око 5,5 одсто, преноси Ројтерс.

"Глобална инфлација је и даље на високом нивоу, глобална трговина и економски раст губе дах, а покушаји сузбијања и ограничавања Кине су све јачи", рекао је кинески премијер.

Кина очекује да дефицит државног буџета ове године буде три одсто БДП-а, што представља повећање дефицита у односу на прошлогодишњих 2,8 одсто.

Влада жели да подстакне привредни раст инфраструктурним пројектима, за које је ове године издвојено 550 милијарди долара.

Кинески премијер је рекао да би војска требало више времена да посвети обуци у борбеним условима. Буџетом су предвиђена издвајања за војску у износу од 7,2 одсто БДП-а, што представља благи раст у односу на прошлогодишњих 7,1 одсто.

У најави годишње парламентарне седнице речено је да је Национални народни конгрес спреман да спроведе највеће промене у влади у последњој деценији.

Очекује се да се током седнице премијер Ли Кећијанг повуче и да за његовог наследника буде изабран Ли Кијанг.

image