Свет

Бела кућа умањује значај теорија ФБИ: Мишљења о настанку короне различита, морамо бити опрезни

ФБИ верује да је вирус корона процурио из лабораторије у Вухану, али Бајденова администрација каже да о томе нема довољно информација
Бела кућа умањује значај теорија ФБИ: Мишљења о настанку короне различита, морамо бити опрезни© Getty Images

Бела кућа не придаје велики значај недавно изнетој теорији ФБИ да је пандемија ковида 19 настала када је вирус "процурио" из лабораторије у Вухану у Кини.

"Видели смо много различитих закључака унутар обавештајне заједнице. Неке агенције су донеле закључке који иду на једну страну, неки су донели закључке који иду на другу страну. Неки кажу да још немају довољно информација и зато желимо да будемо веома опрезни", истакла је Карин Жан-Пјер, секретарка за штампу Беле куће, а пренео "Глас Америке".

И Стејт департмент наводи да обавештајне агенције америчке владе имају различита гледишта о пореклу пандемије.

"Оно што знамо је да, већ две године, Народна Република Кина блокира међународне истражитеље и чланове глобалне заједнице стручњака за јавно здравље у приступу информацијама о раној фази заразе. Важно је да Кина буде транспарентна, не само због људи широм света него и за добробит својих грађана", каже портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова изјавила је, међутим, да амерички обавештајни закључци немају кредибилитет.

"Кина се одлучно противи политичкој манипулацији истраживања порекла вируса, у свакој форми. Само мешање обавештајне заједнице у научна питања је доказ политизације истраге о пореклу вируса", истиче Мао Нинг, портпаролка Министарства спољних послова Кине.

image