Магазин

Опасни фитнес ТикТок трендови

Иако многима звучи као сјајна идеја да се придруже милионским ТикТок изазовима, у стварности тако нешто може озбиљно нарушити здравље. Трендови у фитнес индустрији често обећавају брзе резултате на једноставне начине а у људској природи је да бира пут најмањег отпора. Међутим, праћење свих предлога корисника друштвених мрежа може значити и коцкање са сопственим здрављем.
Опасни фитнес ТикТок трендови© freepik/freepik

ТикТок, као једна од водећих друштвених мрежа са преко милијарду активних корисничких налога свакако поставља неке трендове - ту је и шминкање, и нега косе и здрав живот. Али, нису сви трендови и изазови за наше добро, према истраживању спроведеном у Уједињеном Краљевству, од укупно 8.9 милиона активних корисника, чак 18 процената изјавило је да су искусили негативно искуство када су ТикТок фитнес трендови у питању.

Мушкарци су у овој категорији посебно "рањиви" (иако ово може звучати чудно) па је чак 27 процената мушкараца покушало је да "иде у корак" са фитнес трендовима. Са друге стране, жена је нешто мање - 21 проценат. Шта је то што ТикТок фитнес трендове чини орасним по здравље и због чега многи "падају" овакав садржај?

75 дана "јаког" изазова

Изазов који до данас има преко 1.2 милијарде прегледа на ТикТок-у иако пропагира здрав живот, редовне тренинге и унос течности у организам може довести до бројних здравствених проблема. Као што и сам назив тренда сугерише, у питању је изазов који подразумева 75 дана непрекидног придржавања пет основних правила:

  • Ригорозна дијета,
  • Забрана конзумирања алкохола
  • Два тренинга дневно од којих је један на отвореном ваздуху
  • Уношење скоро 4 литре воде дневно 
  • Фотографисање сваки дан

Према мишљењу персоналних тренера, овакав изазов дефинитивно није за рекреативце, а нарочито не за особе са срчаним сметњама, будући да интензивни тренинзи два пута дневно заједно са ригорозном дијетом могу нанети озбиљну штету здрављу појединаца.

"Тренирање два пута дневно без иједног дана одмора у трајању од преко два месеца може проузроковати не само срчане проблеме код осетљивих категорија људи, већ и озбиљне проблеме са коленима, али и са менталним здрављем. Организам тражи одмор, али и правилну исхрану пуну нутријената , што у оваквом изазову бива готово немогуће", наводи Џејмс Бајкерстаф, персонални тренер.

Велики проценат фитнес савета на ТикТок-у су погрешни

Савети неквалификованих, самопрокламованих "фитнес гуруа" који су свој аудиториј прикупили на основу естетичних, лепо монтираних видео клипова, па чак и куповине пратилаца, још једна су претња по наше здравље, мишљење је сертификованих персоналних тренера који су свој пут ка овој професији крчили кроз бројне едукације и године рада са клијентима.

У виралним видео снимцима често се приказује садржај који је првенствено леп за око, док заправо бројне вежбе које, када се изводе правилно, уопште не изгледају тако лепо. Неки од примера јесу хиперекстензија или чучањ - у којима правилан положај гарантује не само видљиве резултате, већ и то да се онај ко их изводи неће повредити. 

Поред ових основних, најчешће се на ТикТок-у могу видети и махање бучицом, такозвано мртво дизање и вежба "планк", односно даска, које се изводе потпуно неправилно: не само да резултат при таквом извођењу изостаје, већ може доћи и до напрснућа кичмених пршљенова, укљештења нерава попут ишијатикуса, или "цепања" мишића.

Управо како би се избегле повреде, али и постигли жељени резултати, препоручује се нарочито почетницима, да у "фитнес свет" свет закораче правилно - уз сертификоване персоналне тренере који ће типове вежби и њихов интензитет прилагодити управо њима.

image