Свет

Билд: Зеленски у сукобу са својим главним генералом

Немачки лист је констатовао и да је генерал Залужни стекао велику популарност у војној кампањи против Русије, те да би био достојан противник Зеленском у потенцијалној председничкој трци
Билд: Зеленски у сукобу са својим главним генераломwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off

Кијевски инсајдери открили су немачком листу да су главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни и лидер Украјине Владимир Зеленски у сукобу. Наиме, генерал је позвао на повлачење из Артјомовска (Украјинци га називају Бахмут) пре неколико седмица, што је председник одбио.

Извори из украјинске владе за "Билд" тврде да је Залужни саветовао Зеленског да војска напусти донбаски град пошто су руске снаге претиле да преузму контролу над њим, али је први човек Украјине Бахмут прогласио тврђавом и забранио повлачење.

Од почетка године трају интензивне борбе, а руске снаге су оствариле значајан напредак. Шеф приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин изјавио је да је град опкољен, док је члан Комитета Врховне раде за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове Сергеј Рахманин за ситуацију у Бахмуту рекао да је критична, те да нема смисла бранити га по сваку цену.

Амерички медији пак пишу да Вашингтон од краја јануара апелује на Зеленског да се повуче из Артјомовска и фокусира се на припрему контраофанзиве на пролеће уз помоћ оружја које му стиже са Запада, али украјински председник страхује да би такав потез изазвао пад морала код војника.

Град је део украјинске одбрамбене линије која је дугачка 70 километара, али амерички званичници сматрају да његов губитак неће имати стратешки значај за наставак сукоба.

Извори "Билда" тврде да украјинске трупе у Артјомовску "не разумеју зашто се град држи" и верују да је требало да се одавно повуку.

Немачки лист је констатовао и да је генерал Залужни стекао велику популарност у војној кампањи против Русије, те да би био достојан противник Зеленском у потенцијалној председничкој трци. Иако се генерал није јавно оглашавао с тим у вези, у Украјини месецима круже гласине о томе да је председник веома забринут због могуће конкуренције.

image