Русија

Медведев: Француска убрзано губи утицај у Азији, Африци и Латинској Америци

Главни разлог је тај што се истински суверене државе више не плаше диктата колективног Запада, њихови национални интереси надмашују ризик од противљења санкцијама, рекао је заменик председника Савета безбедности Русије
Медведев: Француска убрзано губи утицај у Азији, Африци и Латинској Америциwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Утицај Француске у Азији, Африци и Латинској Америци убрзано опада, јер се истински суверене државе више не плаше диктата Колективног запада, написао је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев на "Вконтакте".

Према његовим речима, у свету је "дошло време за међународну хирургију за уклањање малигног тумора колонијалне прошлости".

"Главни разлог је тај што се истински суверене државе више не плаше диктата озлоглашеног 'Колективног запада'. Њихови национални интереси надмашују ризик од противљења санкцијама. Латинска Америка, коју су атлантисти још од Монроове доктрине из 1823. године доживљавали као своје 'двориште', категорички не прихвата такав статус", написао је Медведев.

Део елита у западним земљама све више разуме промене које су у току, а које се, како каже Медведев, не односе само на Јужну Америку.

"У недавно објављеном броју француског магазина 'Екпрес' са футуристичким прогнозама за локалне оружане снаге, и спољну политику уопште, нема ничег позитивног. Централноафричка Република и Мали су, без много церемоније, већ показале врата француским војним контингентима, а влада Буркине Фасо одустаје од Уговора о војној помоћи који је закључен још 1961. године", написао је Медведев.

Нови мултиполарни свет биће много сложенији од дводимензионалног биполарног или униполарног диктата, закључио је он и додао да за Русију не постоје забрањени региони за дијалог, пошто никада није имала колоније.

image