Свет

Одбијена жалба, главни уредник "Спутника" остаје у затвору у Риги

Суд је одбио жалбу адвоката на хапшење и затварање главног уредника "Спутника Литванија" Марата Касема који ће у затвору остати још најмање два месеца
Одбијена жалба, главни уредник "Спутника" остаје у затвору у РигиGetty © Paulius Peleckis / Stringer

Суд у Риги одбио је жалбу на притвор новинара Марата Касема, што значи да ће он још најмање два месеца бити задржан у затвору у Летонији, известио је дописник "Спутника Летонија".

Касемови браниоци покушали су да преиначе јануарску одлуку суда којом је новинар задржан иза решетака, тражили су пуштање уз кауцију или кућни притвор уместо затвора, али је њихов захтев одбијен, саопштио је руски послодавац новинара који је главни уредник "Спутника Литванија".

Држављанин Летоније, Касем је проглашен персоном нон грата 2019. и депортован у Русију, али је прекршио забрану која му је спречавала да се врати кући крајем децембра прошле године. Рекао је да је желео да посети своју баку, али је ухапшен пре него што је то могао да учини. Бака је преминула крајем јануара, а Касем је и даље у Централном затвору у Риги, пише РТ интернешенел.

Према речима његовог адвоката Станисловаса Томаса, летонска влада оптужила га је за шпијунажу и кршење антирусих санкција.

Адвокат је навео да је за наводни прекршај узето то што је примио плату од "Спутника" који је део медијске групе коју финансира руска влада "Русија севодња", а његово емитовање забрањено је у Европској унији.

Томас је изјавио и да би његов клијент могао да добије у Летонији казну затвора до 20 година само по оптужби за шпијунажу.

Русија је осудила Летонију због начина на који се опходи према Касему назвавши то ударом на медијске слободе.

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је његово хапшење била освета "диктаторског режима" у Риги због његови принципијелних новинарских ставова. Москва је позвала Уједињене нације да интервенишу у његову корист.

image