Свет

Светлана Тихановскаја осуђена на 15 година затвора

Суд у Минску, осудио је Тихановску за државну издају, покушај незаконите смене власти и повезаност са екстремистичким организацијама
Светлана Тихановскаја осуђена на 15 година затвораwww.globallookpress.com © Attila Husejnow

Суд у Минску осудио је данас у одсуству опозиционарку Светлану Тихановскују на 15 година затвора , пренели су током дана руски и белоруски медији. 

Тихановскаја и њени ближи сарадници осуђени су данас због "низа дела учињених против државе", рекао је данас белоруски државни тужилац.

У ово спадају и акције које је требало да доведу до смене власти, као и формирање и рад у екстремистичким организацијама, додао је он.

Све ово, како је објашњено, представљало је претњу за националну безбедност Белорусије и доводило је и до разбуктавања немира. 

Процес против Тихановскаје и њених сарадника започет је у јануару, а судило им се у одсуству, пошто се налазе ван Белорусије. Три особе добиле су казну од 12 година затвора, а једна од 18 година. 

Тихановскаја је, подсетимо, Белорусију напустила још 2020. године, након што се кандидовала на тадашњим председничким изборима. На њима је по шести пут победио актуелни председник Александар Лукашенко, али је победа била праћена великим протестима опозиције. 

Тихановскаја, која се сада налази у Литванији, осуђена је и за државну издају, а суд ће захтевати да уплати и казну од око 10,5 хиљада долара.

Медији преносе да је суд одобрио казну која је доста нижа од оне коју је захтевао државни тужилац. Он је тражио да Тихановскаја буде осуђена на 19 година затвора. 

Иако се налази ван земље, Тихановска је и даље политички активна. Како наводе медији, она подржава режим у Кијеву, као и све оне који су против Русије, посебно у Белорусији.

image