Свет

Шеф Пентагона би да умањи значај Бахмута: Град симболичке, а не стратешке вредности

Лојд Остин тврди да ослобођење Бахмута "неће нужно значити да су Руси преокренули ток борбе"
Шеф Пентагона би да умањи значај Бахмута: Град симболичке, а не стратешке вредностиwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Вредност града Артјомовска, односно Бахмута, више је симболичне него стратешке природе, сматра амерички секретар одбране Лојд Остин.

Битка за Бахмут, иначе главно упориште и кључни логистички центар кијевских снага у Доњецкој Народној Републици (ДНР), води се већ месецима, док је неки коментатори називају најжешћим окршајем у текућем сукобу између Русије и Украјине.

На захтев да прокоментарише стање у том граду током своје посете Јордану, Остин је тврдио да је Бахмут "више од симболичне него стратешке и оперативне вредности", пренео је Ројтерс.

Саветник шефа ДНР Дениса Пушилина, Јан Гагин, изјавио је у понедељак да су руске снаге опколиле тај кључни град, у којем се налази око 10.000 украјинских војника.

Шеф Пентагона је међутим рекао да он не би сматрао стратешким назадовањем евентуалну одлуку украјинских трупа да се повуку и успоставе нове линије одбране западно од града .

"Пад [Бахмута] неће нужно значити да су Руси преокренули ток борбе", оценио је Остин.

Иако је признао да је могуће да ће руске снаге ослободити град, Остин је одбио да коментарише када би то могло да се догоди.

Немачки таблоид "Билд" известио је у понедељак да је због тог града избио сукоб између украјинског председника Владимира Зеленског и врховног команданта оружаних снага Украјине генерала Валерија Залужног.

Инсајдери у Кијеву изјавили су за немачки медиј да је Залужни позвао на повлачење из града пре неколико недеља. Међутим, канцеларија Зеленског саопштила је у понедељак ујутро да његови највиши генерали подржавају остајање у Бахмуту и наставак борби.

Према извештајима западних медија, америчка влада позива Кијев да се повуче из Бахмута од краја јануара и да се уместо тога припреми за будуће контраофанзиве у другим областима. Међутим, Зеленски је инсистирао да ће се украјинске трупе борити у Бахмуту што је дуже могуће.

Високи званичници Бајденове администрације рекли су за "Вашингтон пост" крајем фебруара да украјински лидер "придаје симболичан значај" том граду и да се плаши да ће губитак контроле над Бахмутом довести до пада морала међу украјинским снагама.

image