Свет

САД: Руски амбасадор се састао са представницима Стејт департмента

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс је рекао да су линије комуникације између САД и Русије "остале отворене", као и да разговор о продужавању СТАРТ-а тренутно није могућ
САД: Руски амбасадор се састао са представницима Стејт департментаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Амбасадор Руске Федерације у Сједињеним Америчким Државама Аналтолиј Антонов разговарао је представницима Стејт департмента, изјавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс, преносе "РИА новости".

"Без уласка у детаље, амбасадор Антонов је недавно имао разговоре са колегама", рекао је он током брифинга.

Прајс је рекао да линије комуникације између САД и Русије "остају отворене", а да је "амбасадор Антонов једна од линија комуникације".

Немогуће говорити о продужењу СТАРТ-а

Разговор о продужавању Споразума о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ) након 2026. године није могућ с обзиром на актуелну обуставу учешћа Русије у њему, изјавио је Прајс.

"То питање је у великој мери испред догађаја, јер је Москва објавила да обуставља своје учешће у споразуму, а чак ни пре тога, како смо открили, Москва га технички није испуњавала. Пре него што почнемо да говоримо о ономе што ће се догодити 2026. године и о потенцијалном новом споразуму, желели бисмо да се усредсредимо на то да се Москва врати његовом испуњавању, што је у складу с интересима Американаца, Руса и целог света", рекао је Прајс новинарима.

Москва, како је навео, лако може да се врати испуњавању Споразума о стратешком офанзивном наоружању, а за то је неопходно само дозволити инспекције њених нуклеарних објеката.

Председник Русије Владимир Путин је 21. фебруара објавио да Москва обуставља учешће у СТАРТ-у, али да не иступа из њега. Пре него што се покрене питање наставка рада у оквиру тог споразума, како је рекао Путин, руска страна треба да разуме како ће у њега бити урачунати арсенали не само САД, него и других нуклеарних држава, чланица НАТО-а, односно Француске и Велике Британије.

Председник Русије је 1. марта потписао закон о обустављању учешћа Русије у СТАРТ-у.

image