Магазин

Лутка - од симбола мајчинства, до феминизма 20. века

Културолози претпостављају да су лутке биле део живота праисторијског човека. Данас можемо рећи да су лутке старе најмање 4.000 година, а њихов изглед се мењао током времена, прилагођавајући се времену и кулутури у којима су стваране. Лутке се често посматрају само као играчке за децу, али оне су и значајан чувар традиције и могу нас научити много о култури једног народа. 
Лутка - од симбола мајчинства, до феминизма 20. века© pixabay/Couleur

Значења улоге лутке су слојевита, неке су уметничка дела, а друге су имале и дипломатске улоге у свету. Никада нису биле само безлични предмети намењени најмлађима. Њима су се креирали трендови и обликовале генерације малих девојчица и дечака.

Магијско и верско значење

Прве лутке су откривене у египатским гробницама и потичу из 2.000 године пре наше ере. То су углавном крпене или дрвене имитације људи, којима су се играла деца имитирајући стварни живот, али су неке имале магијско или верско значење. У гробницама широм Египта, пронађене су дрвене лутке, које на себи имају исписане симболе плодности, и биле су намењене ритуалима. У британском музеју се чува лутка из првог века, из Египта. Ова египатска играчка одлично је очувана, а уместо косе, на глави има нашивене перлице, док јој је тело обликовано од дрвета.

И док су магијски ритуали били цењени и одржавани у време фараона, у Хеленској историји доминирало је многобоштво и приписивање боговима особина које поседују људи. Тако су се девојчице у Старој Грчкој (касније и у Риму, јер је преузео и митологију, па и играчке на исти начин) играле са својим "другарицама" луткама, а потом их предавале богињама када постану девојке. 

Лутка у свету моде

У 18. веку, Француска постаје средиште модног света, а велики број нових модела одеће требало је некако изрекламирати. Тако су настале мале порцеланске реалистичне мале лутке, које су рађене са много детаља, да идеално осликавају живе људе. Убрзо су замениле праве људске моделе, па се одећа излагала само на овим порцеланским луткама. Најпознатија лутка тог тоба, била је лутка коју су назвали "Краљица Ана".

У сиромашној Србији тог времена, лутке је могла имати само ћерка неког богатог човека или члана краљевске породице. Управо је краљица Наталије, током својих шетњи по Калемегдану поклањала девојчицама лутке. Лутка, која представља девојчицу са плетеницама од природне косе и сламнатим шеширићем, краљица је поклонила једној девојчици и та лутка се данас чува у Етнографском музеју у београду.  

Улога лутке у друштву 

До почетка 19. века лутке су представљале одрасле особе, а појављују се и прве лутке - бебе. Сматра се да су ове лутке настале како би припремиле девојчице за будућу улогу у друштву. Уз помоћ лутака, девојчице су училе да чувају децу, кувају, шију али се сматра и да је лутка код девојчица изазивала матерински инстинкт.   

Прве кућице за лутке нису биле намењене игри, већ учењу девојчица о њиховој будућој улози у домаћинству. Тако је у овим малим верзијама куће била најважнија кухиња, а много мање лутка. Овакве кућице за своје ћерке могли су да купе само изузетно богати људи и биле су богато декорисане.

Како су се мењали политички и друштвено-економски односи, тако се мењала и производња ове играчке. Само је крпена лутка или крпењача одолевала и даље одолева свим променема. Верује се да је ова лутка једна од првих приказа у облику човека, а данас је погодна за малу децу и бебе и обично је свима прва играчка, невезано за пол.

Крај другог светског рата, доноси употребу новог материјала, пластике, који је био повољан и погодовао је брзој масовној производњи, па се од овог периода почиње и са израдом лутки од пластике. Напокон је велики број девојчица могао да добије лепо упаковане и одевене лутке.

Најпознатија пластична лутка на свету, Барби, настаје у овом периоду. Барби долази 1959. године и наследила је своју немачку верзију (Билд Лили дол), а означила је револуцију у приказу жена, њиховом односу према каријери, одређеним начином живота и модним стилом са којим су се девојчице поистовећивале. Барби лутка је гламурозна, звезда, али и представља потрошачко друштво у ком је настала и развијала се пратећи све трендове и тенденције 20. и 21. века.

Иако се феминисти не би сложили да је Барби револуционарна и способна жена, јер је исувише фокусирана пажња на њен изглед и облачење, као и статусне симболе попут кола, накита и великих скупоцених кућа. Управо због тога, многи сматрају да се феминизам исказао кроз следећу генерацију лутака, Братц лутке, савременија верзија Барби, али са много више слободе у изражавању, и не тако савршеним пропорцијама тела. 

Неки одрасли људи постали су колекционари и скупљају најзанимљивије примерке из свих делова света. Најскупља лутка на свету кошта 6.250.000 долара и представља робота у средњевековној гардероби. Ипак, као и све ствари из детињства, цена лутке се мери емотивном везаношћу или срећом коју нам је доносила.

 

image