Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Зашто Исламска заједница БиХ шири србомржњу и позива на оружани сукоб

Изјава да је Свети Сава био контроверзна личност на чијем учењу је зачета "једна секта – српска православна секта", а потом позив да се БиХ мора бранити и оружјем, само су неке од србомрзачких порука које стижу из Исламске заједнице БиХ
РТ Балкан анализа: Зашто Исламска заједница БиХ шири србомржњу и позива на оружани сукобwww.globallookpress.com © GTW

Морамо показати да смо на сваки начин спремни бранити институције државе Босне и Херцеговине, а када оне падну, а имали смо то 1992. када су оне пале, морамо бити спремни бранити ову земљу и оружјем, рекао је реис-ул-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин Кавазовић.

Та изјава Кавазовића само је једна у низу забрињавајућих порука које стижу из Исламске заједнице према српском народу. Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу Амир Махић назвао је 27. јануара Светог Саву "веома контроверзном личношћу", именујући његову просветитељску мисију као "ноторну лаж". Изрекао је још тежу тврдњу да је на учењу Светог Саве "зачета једна секта – српска православна секта", која, по њему, са хришћанством нема ништа.

Он је даље устврдио да су национализам и фашизам "две основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље", те да је Свети Сава "зачетник идеологије мржње према другоме", као и да су у светосављу "темељи геноцида".

Због овог излива мржње реаговала је Српска православна црква тражећи да се Исламска заједница огради, али је уместо тога стигла подршка од њеног поглавара Кавазовића.

Ове изјаве су новост само за оне који нису раније пратили деловање и изјаве Исламске заједнице БиХ, каже историчар др Александар Раковић за РТ Балкан и подсећа на улогу коју је Мустафа Церић имао у разбијању Исламске заједнице Југославије, те да је то крило утицало на распад Југославије.

"Још од кад је Церић направио преврат, Исламска заједница функционише као верско крило Странке демократске акције (СДА) и веома радикализује прилике у БиХ, а чак радикализацију шири и на друге делове бивше Југославије", каже Раковић и подсећа да је у посети муслиманским деловима Србије Церић својевремено евоцирао сећања на шехиде, муслимане који су страдали у борбама против Срба у БиХ у смислу наставка обрачуна са српским народом.

Деловање данашње Исламске заједнице БиХ Раковић види као наставак Церићевих изјава, а за Кавазовића каже да се само претварао када је преузео Исламску заједницу да ће имати блажу политику, али је време показало да не само да не игра ту улогу, већ и у мирнодопском раздобљу почиње да "удара у ратне бубњеве".

"Он је већ растурао земљу оружјем, Југославију. Прво Церић, Изетбеговић па и он. Срби не растурају државу", каже Раковић.

Наш саговорник додаје да по дубини у Босни и Херцеговини све ври, те да је јачање српског народа довело до ужарене ситуације и мишљења које дуго постојали, али није било јавно исказано.

"Муслимани су дошли до тога да ће сами растурити БиХ као што су растурили Југославију. Њихове мегаломанске идеје и претензије доводе до тога да се муслимански национализам и муслимански радикализам постаје непријатељ њиховој нацији и држави у којој живе", сматра Раковић.

Иза свега стоји одлазак СДА у опозицију

Експерт за безбедност Џевад Галијашевић у изјави за РТ Балкан напомиње да је ову изјаву Кавазовић дао на телевизији "Игман" која је "вехабијска и да је махом прати узак круг радикално оријентисаних верника".

"Кавазовић је осетио потребу да изјавом изврши хомогенизацију верника, чак и оних радикалних у тренутку када СДА, не само да нема пријатеља међу Србима и Хрватима, него их нема ни међу бошњацима. Странка је отерана у опозицију и ово је реакција на то", сматра Галијашевић.

Истиче да је ружно да Исламска заједница води такву врсту политичких ратова у име и за СДА и напомиње на деловање те странке након што је 2001. тадашњи амерички амбасадор у БиХ Томас Милер организовао Демократску алијансу за промене која је избацила СДА из власти. 

На питање како види ове поруке против Срба, Галијашевић каже да су оне одраз стања духа у Сарајеву.

"Сарајево је етнички потпуно хомогено и у њему више нема Срба ни Хрвата чак ни на нивоу статистичке грешке", напомиње наш саговорник.

Према речима Галијашевића, у току је надметање међу представницима странака и Исламске заједнице које ће увек бити усмерено ка Србима.

"Увек ће бити заговарања рата, односно онога што је наслеђе Алије Изетбеговића, а иза чега је заправо неспособност да се води дијалог и унутар бошњака, а поготову да се он прошири на целу БиХ и на Србе и Хрвате", каже Галијашевић.

Поруке мржње за последицу могу имати терористичке акције

Галијашевић сматра да овакве изјаве у радикалним муслиманским круговима могу бити протумачене као позив на терористичке акције, посебно имајући у виду да у БиХ постоји 100 вехабијских насеља и више од 20 паравојних џемата.

"Овакав врста поруке је забрињавајућа и може бити сигнал радикалним елементима да изводе терористичке акције, нападају поједине тачке, с обзиром на то да у БиХ постоји снажна терористичка мрежа и обучени људи. Босна и Херцеговина је дала преко 5.000 бораца за сиријско ратиште и Ал-Каиду и Ал-Нустру и слала своје људе у Либију. Можете мислити шта такви људи мисле о Србима и Хрватима кад су били спремни да иду за потребе политике да ратују тамо", каже Галијашевић.

Напомиње да је Запад интегрисан у политичко деловање Исламске заједнице у БиХ и да је мрежа оних који су спремни на терористичке акције направљена уз знање Запада.

"Терористичку мрежу је, као и СДА градила организација Муслиманско братство и то подружница из Лондона на коју су се и Алија Изетбеговић и његов син ослањали. Та интегрисаност у глобални тероризам може бити озбиљна последица оваквих претњи из Исламске заједнице", каже Галијашевић.

Наш саговорник додаје да исламска заједница БиХ оваквим порукама покушава да хомогенизује и око СДА окупи муслимане, али је она свакако безбедносно ризична, јер зависи како ће бити протумачена.

Амбасада САД подржала Кавазовића, а напала Додика

Запањујуће је да нема реакција међународне заједнице на говор мржње из једне верске заједнице, а скоро невероватно звучи да је уместо осуде претеће изјаве Кавазовића, из Амбасаде САД у Сарајеву стигло саопштење да је Кавазовић у праву. Амбасада САД је у својој реакцији напала председника Републике Српске Милорада Додика.

"Редовно имплицира да ће одвојити Републику Српску од БиХ. Јесу ли његове речи бесмислене? Да ли они који га слушају не треба да га схвате озбиљно? Ако је тако, можда би требао то и казати, па да га од сада престану слушати. Ако није, онда не треба чудити да након безбројних вербалних и других напада Милорада Додика на Босну и Херцеговину неки њени грађани верују да може доћи време када ће је требати бранити од њега", наводи се у саопштењу.

Додаје се да Сједињене Америчке Државе позивају данашње челнике Босне и Херцеговине да се не коцкају миром по други пут.

Раковић каже да је Исламска заједница БиХ била партнер Запада у разбијању Југославије.

"Колико год да су идеолошки супротстављени, Запад и Исламска заједница имају, како они то виде, заједничког непријатеља - Републику Српску и српски народ у целини", напомиње Раковић.

Са друге стране Галијашевић каже да за босанске муслимане, као и албанске, главно светилиште није у Меки, већ у Вашингтону, Лондону и Бриселу.

"У том смислу Запад не само да подржава овакву врсту радикализма поготово према Србима, већ је и подстиче. Запад заправо даје нереалне амбиције босанским муслиманима да могу имати државу без Срба и Хрвата, да ће Запад за њих ту државу уредити, етнички и верски очистити и ставити им је на располагање", каже Галијашевић.

Он додаје да због таквог односа Запада према бошњацима не очекује снажнију међународну реакцију на овакве изјаве и напомиње да било која организациона јединица Ал-Каиде и такозване Исламске заједнице у свету није направљена без знања Запада.

"Запад ни до сада није реаговао на изливе србомржње из Исламске заједнице БиХ. И раније се претило и хаубицама и ракетним системима из фабрика које су на располагању босанским муслиманима, а увек су те претње ишле према Србима и Хрватима", наводи Галијашевић.

Кавазовић, упркос реакцијама из Републике Српске и СПЦ, наставља са својим претећим изјавама. Сада је послао поруку да ће Исламска заједница морати да се одупре покушају да се ућутка.

"Она мора да пружи жесток отпор покушајима да се бошњачки народ сведе на верску групу, да се сабије у енклаве и гета, чију судбину не би било тешко предвидети", навео је Кавазовић.

Уместо ширења разумевања и мира, како приличи једној верској организацији, Исламска заједница у БиХ, како је то описао митрополит дабробосански Хризостом, у јавни простор сипа отров. Ко је непријатељ од којег се главни поглавар муслиманске заједнице у БиХ брани и коме прети оружјем, најбоље зна сам Кавазовић.

image