Магазин

Зашто људи u 21. веку и даље верују у астрологију

Многи сматрају да је астрологија само комерцијализована псеудо-наука, да није вредна превише пажње, јер не постоје конкретни научни докази који је могу подржати. Ипак, на милијарде људи широм света активно примењује астролошке концепте у свом животу. Зашто се човечанство вековима веже за ''недоказане'' астролошке теорије?
Зашто људи u 21. веку и даље верују у астрологију© Freepik/upklyak

На спомен астрологије, често се наилази на два екстрема - први су скептици, који заврну очима, сматрајући да су то само "женска посла#ж", разбибрига, да није могуће предвидети или анализирати човеков живот само по позицији звезда на дан када је рођен. Друга страна је оптимистичнија, отворена за дискусију и често много боље упозната са детаљнијим значењима планета, знакова. Верују да је астрологија више од само једног знака који одређује нечије понашање, већ комплексан систем који се може анализирати из више углова. Без обзира на знање и искуство, скоро свако тежи више ка једној или другој страни.

Астрологија је постала изузетно популарна тема протеклих неколико деценија - од хороскопа у новинама, професионалних астролога који нуде услуге, па и до многих компанија и познатих личности (Лејди Гага, Меган Фокс, Анђелина Џоли, Ким Кардашијан) које верују у астрологију или користе звездане знакове за промоцију свог имиџа. На неки начин, астрологија је постала тренд, али да ли постоје одређене грешке у ставу савременог човека према овој ''псеудо-науци''?

Најучесталији одговор за веровање у астрологију, са становишта психологије, је човекова потреба за проналажењем одговора. Било да је о сопственој личности и понашању, својој прошлости, садашњости или неизсвесној будућности, увек постоји одређено олакшање када постоји неко или нешто изван нас и даје нам одговор на сва питања (чак и када није јасно дефинисан). Савремено и најпопуларније схватање астрологије (веровање да постоји само главни, сунчани знак, који одређује личност и поступке појединца) је почело да се популаризује у двадесетом веку. Ипак, важно је напоменути да су научници тада тек почели откривати да је свемир и универзум много већи од човека. Због тога се сматра да се човечанство окренуло ка астрологији како би се осећали повезано са огромним, непојмљивим космосом.

Може се претпоставити да су човекове потребе за повезивањем са универзумом и тражењем одговора једини разлози за популарност астрологије данас. Ипак, поједини професионалнци сматрају да је данашње схватање везе са планетама и звезданим знаковима потпуно другачије од оног из античких цивилизација.

Иако је практикована вековима уназад, пре нове ере, није анализирано довољно античких текстова о астрологији кроз историју човечанства, за разлику од филозофије, медицине, инжењерства, математике... Тек су се у 19. веку "озбиљније" почели истраживати антички текстови о звездама, а у међувремену се појавио поједностављен начин практиковања астрологије (кроз горе наведени главни, сунчани знак), који је својом огромном популарношћу засенио остала могућа сазнања о другачијим перспективана и применама астрологије.

Данас се више посматра као комбинација психологије и лајф коучинга, јер иде у корак с временом - савремено доба велича успех у каријери, љубави и сличним темама, које се увек постављају као прва питања астрологу.

Још један велики разлог за популарност астрологије данас је феминизам. Пошто је претежно схваћена као "женска сфера", дуго се веровало да има значај само у недељним хороскопима у часописима и пуким претпоставкама о будућности милионе читалаца, на основу само 12 знакова. Ипак, онај ко се разуме у поље астрологије зна да није толико једноставно, а у протеклих неколико година се детаљније информације о правилном читању знакова, планета, наталних карти и сл. шире по друштвеним мрежама.

Жене широм света данас поносно усвајају титуле астролога, врачара и "вештица", јер пружају сигурност и духовну перспективу на теме као што су међуљудски односи, успех у каријери, судбина, животне филозофије... Астрологија је комбинација интроспекције (која је више везана за жене), заједно са одређеном дозом интуиције или чак прихатања традиције одређених култура. Такође, феминизам седамдесетих се развијао заједно са савременим схватањем астрологије и оба поља су почела да се преклапају, стварајући нераскидиву везу која се и данас одржава.

За сада, будућност астрологије се не може јасно предвидети. Биће потребно много времена да се открије довољно информација о античкој, то јест традиционалној астрологији, како би се направило поређење са данашњом применом. Оно што је један грчки научник пре нове ере могао видети на небу је можда било потпуно другачије од оног што данашњи астролог може објаснити. Ипак, најбоље је одбацити бројне предрасуде. Неки од највећих генија у историји, као што су Галилео Галилеј и Стивен Хокинг, као и на хиљаде великих научника, краљева и уметника су веровали да је астрологија значајна за човечанство. Одбацити је само зато што (за сада) не постоје научни експерименти који је могу доказати не може бити изговор, јер је чак и Теслина електрична муња једно време била називана "магичном илузијом".

image