Русија

Пољански: Потврђена потреба за истрагом саботаже Северног тока

Чланак "Њујорк тајмса" доказује да смо у праву што инсистирамо на усвајању резолуције Савета безбедности УН о покретању међународне истраге, поручио заменик сталног представника Русије при УН
Пољански: Потврђена потреба за истрагом саботаже Северног токаGetty © Michael M. Santiago / Staff

Чланак "Њујорк тајмса" у коме је наведено да би иза саботаже на Северном току могла да стоји проукрајинска група, према речима заменика сталног представника Русије при УН Дмитрија Пољанског, доказује да је Русија на правом путу када инсистира да се покрене међународна истрага о саботажи Северног тока.

"Чланак доказује да смо у праву што инсистирамо на усвајању резолуције Савета безбедности УН о покретању међународне истраге о саботажи у Северном току под вођством генералног секретара УН", написао је Пољански на Твитеру.

Према његовим речима, прошла су три круга стручних консултација о нацрту резолуције, а гласање ће свакако бити до краја марта.

Нови обавештајни подаци сугеришу да иза прошлогодишњег напада на гасоводе Северни ток можда стоји проукрајинска група, пише "Њујорк тајмс" и додаје да је реч о кораку ка утврђивању одговорности за саботажу руског гасовода.

Истовремено, амерички званичници тврде да немају доказе да су украјински председник Владимир Зеленски или његови најближи сарадници били умешани у ову операцију.

Међутим, истиче се да остаје отворена могућност да је напад извела неформална група повезана са украјинском владом или њеним безбедносним службама.

image