Србија и Балкан

Албански лобисти у Вашингтону: Слабљење преговарачке позиције Србије

Уговори које су Албанци склопили са јаким лобистичким компанијама повезују Приштину и Тирану, али косовски Албанци у својој "квоти" носе и Албанце тзв. прешевске долине, кажу аналитичари
Албански лобисти у Вашингтону: Слабљење преговарачке позиције СрбијеGetty © Chip Somodevilla

Посета Вашингтону народног посланика у Скупштини Србије Шаипа Камберија и делегације из тзв. прешевске долине појачала је лобирање у Великој Британији, Немачкој, Белгији и Швајцарској, пише дневни лист "Политика".

У овим земљама се у предизборним кампањама "купују" кандидати за посланике у општинама или кантонима, а иза ове координисане акције албанске дијаспоре и политичара стоје лобистичке групе из САД, наводи лист. 

Делегација Албанаца говорила је пред америчким Сенатом о наводној угрожености и дискриминацији етничких Албанаца на југу Србије од стране Београда, а пут је званично плаћен из буџета тзв. Косова. 

Амбасадор Србије у Америци Марко Ђурић каже да ниво и озбиљност састанака које су овај пут добили српски посланик Шаип Камбери и моноетничка делегација с југоистока Србије нису за потцењивање. 

"Ова посета резултат је растуће и обновљене лобистичке активности која се наслања на деловање Приштине. Такође, на основу сазнања којима располажемо у амбасади Србије, готово сви састанци овог српског парламентарца који у Народној скупштини представља наше суграђане албанског порекла, коришћени су за изношење тешких и неоснованих оптужби на рачун наше заједничке отаџбине", изјавио је амбасадор за "Политику".

Он истиче да Камбери и делегација приликом доласка у Вашингтон нису контактирали амбасаду Србије, те да им је агенда била националистичка, усмерена не на афирмацију положаја Албанаца, већ заснована на неутемељеним критикама на рачун Србије, "уз коришћење добро познате матрице из деведесетих".

"Прешевска долина" у пакету са Тираном и Приштином

Ипак, аргументи могу да буду јачи од новца, подсећа лист и наводи да су приликом лобирања за улазак у Унеско и Интерпол, Албанци исплатили више од милион и по долара лобистичкој групи "Балард партнерс", али безуспешно.

Ненад Вуковић, председник Друштва лобиста Србије, каже да су Албанци ангажовали врло утицајне лобисте у САД и да они у свој пакет стављају и тзв. прешевску долину.

Он истиче за "Политику" да је то добра лобистичка тактика и да уговори које су склопили са јаким лобистичким компанијама повезују Приштину и Тирану, али да косовски Албанци у својој "квоти" носе и Албанце тзв. прешевске долине.

"Симптоматично је колико су они координисани, јер имају веома добре менторе. Пре извесног времена је управо Курти тражио да Албанци у 'прешевској долини' имају иста права као Срби на КиМ и није случајно поклапање тајминга између дијалога који се води у Бриселу и лобирања које косовски Албанци плаћају за посету Камберија и његове екипе у Вашингтону", каже Вуковић и додаје да је циљ да се тиме ослаби преговарачка позиција Србије. 

image