Свет

Немачки министар одбране: Рано за тврдње да Украјинци стоје иза саботаже на Северном току

Можда је то била и операција лажне заставе која је организована са циљем да се окриви Украјина, покушао је да објасни Борис Писторијус
Немачки министар одбране: Рано за тврдње да Украјинци стоје иза саботаже на Северном токуwww.globallookpress.com © IMAGO/Jean MW

Немачки министар одбране Борис Писторијус упозорио је данас да су "преурањене" оптужбе да иза експлозија на гасоводу Северни ток стоји Украјина, преноси Ројтерс.

Он је ово рекао током боравка у Стокхолму, где се састају министри одбране ЕУ и након објаве "Њујорк тајмса", који је цитирао неименоване америчке обавештајне званичнике који тврде да су проукрајинске групе одговорне за прошлогодишњу саботажу.

"Можда је то била и операција лажне заставе која је организована са циљем да се окриви Украјина, што је опција која је поменута и у медијским извештајима. Вероватноћа за једно или друго је подједнако велика", рекао је Писторијус за немачки радио "Дојчландфунк".

Он је истакао да не жели да коментарише претпоставке које су изнете у медијима и додао да такође сматра бесмисленим спекулисати на основу оваквих публикација какав би утицај хипотетичке претпоставке изнете у чланку, могла да има на подршку Немачке Украјини.

Сада је много важније, рекао је министар, да земље НАТО-а чине све што могу да боље заштите своју критичну подводну инфраструктуру.

"Њујорк тајмс" је јуче објавио да нови обавештајни подаци, које су прегледали амерички званичници, сугеришу да је проукрајинска група, коју су чинили руски или украјински држављани, извела напад на гасовод Северни ток прошле године, али да за такве закључке нема чврстих доказа.

Ако Кина испоручи оружје Русији, Берлин ће још више Украјини

Додао је да ће Берлин повећати подршку Украјини ако Кина испоручи оружје Русији.

"То значи, пре свега, да морамо да наставимо да подржавамо Украјину... само још више. Треба да чинимо све што је у нашој моћи, и то чинимо", изјавио је Писторијус.

image