Свет

Борељ критиковао закон о "страним агентима" у Грузији; Захарова: У САД тај закон постоји од 1938.

Марија Захарова реаговала је на речи шефа дипломатије ЕУ, рекавши да је сада јасно зашто САД још нису у ЕУ, јер је тај закон тамо на снази од 1938. године
Борељ критиковао закон о "страним агентима" у Грузији; Захарова: У САД тај закон постоји од 1938.www.globallookpress.com © Nicolo Vincenzo Malvestuto/Keystone Press Agency

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ критиковао је нови грузијски закон о страним агентима, рекавши да је неспојив са вредностима ЕУ и да је у супротности са циљем Грузије да се придружи унији.

"Закон у свом садашњем облику ризикује да има застрашујући ефекат на цивилно друштво и медијске организације, са негативним последицама по многе Грузијце који имају користи од њиховог рада. Овај закон је неспојив са вредностима и стандардима ЕУ", рекао је Борељ.

Он је напоменуо да "ЕУ позива Грузију да задржи приврженост демократији, владавини права и људским правима и указао да народ има право на мирне протесте.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на речи шефа дипломатије ЕУ оценивши да је разумљиво зашто САД нису у Европској унији, јер је у САД закон о страним агентима на снази од 1938. године.

"Жозеп Борељ је рекао да је предлог закона о страним агентима, који је изазвао протесте у Тбилисију, неспојив са вредностима ЕУ и да је у супротности са циљем Грузије да се придружи унији. Сада је јасно зашто САД још нису у Европској унији. Тај закон је тамо на снази од 1938. године", написала је Захарова на Телеграму.

Током протестног скупа у Тбилсију, јуче је приведено 66 људи због нереда, док је око 50 припадника реда повређено, саопштило је Министарство унутрашњих послова Грузије.

У саопштењу се додаје да је миран протест прерастао у насилну акцију и да су демонстранти покушали да блокирају улаз у парламент.

Грузијски парламент усвојио је јуче нови закон о страним агентима, док су се противници нових прописа суочили полицијом на улицама грузијске престонице.

Нови Закон о транспарентности и страном утицају предвиђа формирање регистра невладиних организација, медија и других правних ентитета које финансирају стране државе.

Усвајање закона подржали су посланици владајуће партије Грузијски сан, а уколико председница те земље Саломе Зурабишвили одбије да га потпише, они ће покушати да надгласају њен вето.

image