Свет

Борељ: Празна складишта муниције нису претња по безбедност ЕУ

Украјини треба више муниције, а мој предлог је да испоручимо оно што већ имамо, каже шеф дипломатије ЕУ
Борељ: Празна складишта муниције нису претња по безбедност ЕУwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је да пражњење складишта муниције европских земаља не може да представља претњу за безбедност саме ЕУ, преносе "РИА Новости".

"Европске земље, на њихову срећу, нису у рату, зато могу да чекају да стигне нова муниција. Не видим ту опасност. Зашто је то опасно?", упитао је Борељ.

Он је нагласио да ће шефовима министарства одбране ЕУ "предложити да се Кијеву испоручи муниција, која је већ доступна у европским складиштима и да се то може урадити у року од неколико недеља".

"Украјини треба више муниције, ради се о томе како да јој испоручимо оно што јој је сада потребно. Мој предлог је да испоручимо муницију коју већ имамо у складиштима. Морамо да искористимо оно што већ имамо", истакао је он.

Према његовим речима, земље ЕУ би такође требало да повећају испоруку муниције Кијеву у средњем року кроз механизам заједничке набавке.

"Дугорочно, морамо да повећамо капацитет наше одбрамбене индустрије", додао је Борељ.

Неформални састанак шефова министарстава одбране ЕУ уз учешће генералног секретара НАТО-а и министра одбране Украјине одржава се данас у Стокхолму. Главна тема на дневном реду је повећање војне помоћи Украјини.

Како се наводи, Борељ намерава да предложи министрима да донесу политичку одлуку о почетку испорука у Украјину муниције која се већ налази у европским складиштима. Такве испоруке, према његовим речима, могу да почну за неколико недеља и да је ЕУ спремна да на овај корак потроши око милијарду евра.

Подсетимо, Русија је послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће "сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију".

Министарство спољних послова Русије саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоручујући оружје Украјини. 

image