Свет

Ватикан после два века Грчкој враћа делове скулптуре из Партенона

Делове скулптуре британски дипломата лорд Елџин однео је из храма Партенон у Атини када је Грчка била под османском влашћу
Ватикан после два века Грчкој враћа делове скулптуре из ПартенонаGetty © Dan Kitwood

Фрагменти скулптуре из Партенона, који се већ два века налазе у колекцији Ватиканских музеја, биће враћени Грчкој по захтеву о реституцији.

Како преноси Асошијетед прес, Ватикан и Грчка финализирали су договор о враћању три делића скулптуре, што је најновији случај да се један западни музеј повинује таквим жељама.

Ватикан је враћање назвао екуменском "донацијом" православном хришћанском архиепископу Атине и целе Грчке, а не нужно трансфером из једне у другу државу.

Шеф ватиканског града-државе, кардинал Фернандо Вергез, потписао је споразум о спровођењу "донације" током приватне церемоније Ватиканског музеја са грчком министарком културе Лином Мендони и представником православног архиепископа Атине и целе Грчке, Јеронимоса Другог.

Изасланик архиепископа, отац Емануел Папамикроулис, рекао је за АП да су Грчка православна црква и архиепископ захвални папи Франциску на договору.

"Ова иницијатива помаже да се залече ране из прошлости и показује да када хришћанске вође раде заједно, могу да решавају проблеме на практичан начин. То се догодило у тешком тренутку за нашу земљу и надамо се да ће донети осећај поноса и среће. Надам се да ће ову иницијативу пратити и други", рекао је Папамикроулис.

Очекује се да ће фрагменти Партенона стићи у Атину касније овог месеца, а планирана је церемонија њиховог пријема 24. марта.

Агенција подсећа да је Британски музеј деценијама одбијао апеле Грчке да врати много већу колекцију скулптура из Партенона, које су централни део музејске поставке од 1816. године.

Раније овог месеца, међутим, председник Британског музеја рекао је да су Уједињено Краљевство и Грчка радили на договору према којем би мермер из Партенона био изложен и у Лондону, и у Атини.

Скулптуре из 5. века п.н.е. углавном су остаци фриза дугог 160 метара који се протезао око спољних зидова Партенонског храма на Акропољу, посвећеног Атини, богињи мудрости.

Велики део фриза и других скулптуралних украса храма изгубљен је у 17. веку, док је почетком 19. века културног блага британски дипломата лорд Елџин однео из храма Партенона у Атини када је Грчка била под османском влашћу.

Британски музеј у Лондону одбио је да врати скулптуре, отприлике половину мермерног фриза од 160 метара који је красио споменик из петог века пре нове ере, рекавши да их је Елџин стекао законским уговором са Османским царством и да су део свачијег заједничког наслеђа, наводи агенција.

Грчка влада премијера Киријакоса Мицотакиса појачала је притисак за враћање културног блага од када је преузела власт 2019. године и најавила још интензивнију кампању одласком Британије из Европске уније, наводи агенција.

image