Русија

Захарова исмејала западну истрагу о Северном току: Можда им је крив делфин диверзант

Нећемо се зачудити ако резултати истраге коју спроводе на Западу покажу да је за све крив један делфин диверзант, иронично поручују данас из Русије
Захарова исмејала западну истрагу о Северном току: Можда им је крив делфин диверзантwww.globallookpress.com © MFA Russia

Нећу се изненадити уколико резултати истраге саботаже Северног тока, коју води Запад, покажу да је за диверзију наводно крив делфин диверзант, који је бежао са Крима у Украјину, написала је данас шаљиво представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова на свом Телеграм каналу.

Тако се још једном осврнула на писања западних медија, које је синоћ покренуо амерички "Њујорк тајмс", да из напада на Северни ток стоји украјинска терористичка група.

"Једини доказ да су у свему учествовали Англосаксонци биће то што ће они саопштити да је делфин, наводно, ишао рутом коју је претходно спомињала и бивша премијерка Велике Британије Лиз Трас", иронично је прокоментарисала портпаролка руског министарства. Трас је, подсетимо, раније помешала Црно и Балтичко море, те рекла да ће се Црно море користити за помоћ балтичким земљама и Украјини. Овакво незнање географије одаће Англосаксонце, када буду објављивали резултате и саопштили да "је делфин јурио са једне обале Црног мора на другу преко Балтика", иронично је прокоментарисала Захарова. 

"Вашингтон и Лондон ће се користити неистинама, као што су то и раније чинили када је било речи о Наваљном и отровном нервном агенсу 'новичок' и још неким другим случајевима", додала је она. 

У оквиру другог интервјуа, Захарова се осврнула и на стање у медијима у свету, а посебно у Сједињеним Америчким Државама. У свету, како је рекла, тренутно влада стање такозване "либералне диктатуре". То значи да се у многим државама пропагира само један доминантан угао гледишта на најбитнија питања, док се сви остали игноришу, уколико они на било који начин угрожавају изабрану политику. 

Као пример таквог случаја Захарова је навела ситуацију са америчким новинаром Симором Хершом, који је недавно објавио податке о саботажи Северног тока.

"Иако се ради о човеку који нема никакве везе са Русијом и било којим руским или проруским организацијама, већ о особи која се више деценија успешно бави истраживачким новинарством, и то, пре свега, у Америци, Вашингтон је одлучио да потпуно игнорише његова открића. Веома често, званичници избегавају да дају било какав одговор на питање које би се тицало Северног тока, а које је повезано са Хершовим открићем", додала је портпаролка руског министарства. 

"Симор Херш је амерички, а не наш новинар, који је добио Пулицерову награду", подсетила је она и објаснила да све то, ипак, није било довољно, јер је у САД најбитније да се следи политика коју су одредиле власти.

"Амерички званичници одбили су његову верзију, без обзира на то што је Херш објавио истраживање које се базира на чињеницама, а не некаквим проценама", казала је она. 

Херш је, подсетимо, изјавио да су за саботажу Северног тока криве Сједињене Америчке Државе и Норвешка, а као идејног творца саботаже навео је америчког председника Џозефа Бајдена.

Најновији чланак "Њујорк тајмса" представио је још једну верзију догађаја. Познати амерички медиј објавио је да је за напад, према наводним подацима америчких служби, крива једна проукрајинска група, покушавајући да на тај начин "опере" Вашингтон од тврдњи које је изнео Херш, како је то оценио један од саговорника РТ Балкана, др Александар Митић из Института за међународну политику и привреду.

О дипломатији Запада

Захарова је данас рекла и да у Русији нису сигурни да ли на Западу намерно одбијају да се користе дипломатијом у правом смислу те речи или се ради о томе да су на тим позицијама постављени људи који, заправо, немају сва потребна знања која би требало да имају такви званичници.

Као пример је навела горепоменуто незнање Лиз Трас, која није знала тачно где се налази које море, иако је она тада била министарка спољних послова Уједињеног Краљевства. Споменула је и Аналену Бербок, немачку колегиницу, која је једном приликом изјавила да Немачку од неких земаља раздваја преко сто хиљада километара, иако је обим Земље дупло мањи од тог броја. 

Када је реч о САД, ипак, рекла је да се ради о томе да су Американци себе поставили на некакав трон и дали себи за право доста тога, водећи се идејом да су они из неког разлога посебни. Када је реч о Европи, ради се ипак о некаквом врсти немоћи, оценила је Захарова.

Русија неће ићи ни на исток, ни на запад

Портпаролка је објаснила и да, за разлику од њених европских колегиница, новинарке са којима је у том тренутку разговарала врло добро знају географију, јер је руско образовање добро. Због тога је јасно да Русија неће ићи ни на исток, ни на запад, јер је то једна велика држава, која води многовекторну политику.  

Тамо где видимо да може доћи до обострано корисне сарадње засноване на поштовању, ми развијамо наше присуство, поручила је. Када видимо да нема никакве користи од сарадње са неким земљама, као што је то сада случај са земљама Запада, ми не куцамо на затворена врата, додала је она и објаснила да Москва својим западним партнерима неће објашњавати због чега они нису у праву. "То би било контрапродуктивно", оценила је. 

"Ми смо преценили Запад, али и у исто време недовољно добро схватили претње које су долазиле одатле", изјавила је портпаролка. 

image