Србија и Балкан

Вучевић: Српска историја пуна жена хероја

Тешко је речима описати значај дела ових хероина - ратница попут Милунке Савић, болничарки, хуманитарних активисткиња и свих осталих жена, рекао је министар одбране
Вучевић: Српска историја пуна жена хероја© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA

Министар одбране Милош Вучевић приредио је данас пријем за припаднице Министарства одбране и Војске Србије поводом Међународног дана жена и честитајући им празник истакао да су оне најчвршћи ослонац нашег друштва и следбенице славних хероина.

"Историја Србије препуна је истакнутих примера жена хероја, одлучних да у одбрамбеним и ослободилачким ратовима, по сваку цену, допринесу одбрани отаџбине и слободи народа и тешко је речима описати значај дела ових хероина - ратника попут Милунке Савић, болничарки, хуманитарних активисткиња и свих осталих жена које су својом жртвом и љубављу према отаџбини и роду исписале најсветлије странице наше историје", рекао је министар, саопштило је министарство.

Он је истакао да се ради на повећању процента жена запослених у структурама Министарства одбране и Војске Србије.

Овај празник се обележава као сећање на дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Као Међународни дан жена, 8. март званично је прихваћен 1917. године, док су Уједињене нације 1975. годину прогласиле за Међународну годину жена и службено почеле да осми дан марта обележавају као Дан жена.

image