Свет

Турска: Радимо на продужетку споразума о житу, узимамо у обзир интересе Русије

Анкара улаже велике напоре како би све стране добиле оно што желе, поручили су данас из Турске
Турска: Радимо на продужетку споразума о житу, узимамо у обзир интересе Русијеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Турска улаже велике напоре да се споразум о житу, који истиче 18. марта, продужи, открио је за ТАСС дипломатски извор из Анкаре. 

"Преговори о продужетку споразума о житу још нису завршени. Они још трају. Турска улаже велике напоре како би Црноморска иницијатива била продужена, а захтеви свих страна су узети у обзир, укључујући и захтеве Русије", рекао је неименовани извор. 

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш данас је допутовао у Кијев, где ће, између осталог, са украјинским руководством разговарати о Црноморској иницијативи. 

Споразум о житу прошле године потписале су четири стране: Русија, Украјина, Турска и Уједињене нације. Њиме је омогућен даљи извоз жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, упркос Специјалној војној операцији.

Иако је уговор био потписан још у јулу 2022. године, рестрикције, које су се односиле на руско жито, још нису укинуте, упркос томе што је споразум гарантовао укидање свих ограничења. 

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров почетком месеца стога је упозорио да Русија неће дати сагласност за аутоматски продужетак прехрамбеног споразума, уколико захтеви Москве не буду испуњени.

Лавров је о овоме недавно разговарао са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, током сусрета на маргинама састанка министара спољних послова чланица Г20 у Њу Делхију. Руски председник Владимир Путин више пута је поновио да је турски лидер један од ретких политичара који су заиста заинтересовани да дође до позитивног резултата, зарад добробити великог броја људи.

image