Србија и Балкан

Канцеларија за КиМ: Међународна заједница да осуди напад на младиће у Јошаници

Прекомерна употреба силе и примењивање полицијске тортуре нису пуки инцидент, већ директан налог власти у Приштини да се Срби на сваком кораку малтретирају и застрашују, кажу из Канцеларије за КиМ
Канцеларија за КиМ: Међународна заједница да осуди напад на младиће у Јошанициwww.globallookpress.com © Depo Photos/Keystone Press Agency

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да од међународних организација и Брисела очекује да јасно осуде напад на двојицу младића у Јошаници код Лепосавића и сличне инциденте, а од Приштине да за пример другима казни полицајце насилнике, јер ће у супротном сваки силеџија у полицијској униформи имати бланко дозволу да "малтретира и пребија" по сопственом избору и нахођењу.

Како се наводи, брутално и ничим изазвано пребијање српских младића Ђорђа М. (24) и Лазара Ђ. (23) у Јошаници код Лепосавића јесте права слика стварности у којој је српски народ принуђен да живи на Косову и Метохији.

Они су са повредама хоспитализовани, а породице младића одмах је примио и председник Привременог органа Зоран Тодић и понудио им помоћ и подршку.

"Ти момци су без икаквог повода и разлога синоћ били изложени тортури од стране припадника специјалне полиције РОСУ, а најстрашније је то што прекомерна употреба силе и примењивање полицијске тортуре нису пуки инцидент, већ директан налог власти у Приштини да се Срби на сваком кораку малтретирају и застрашују", истиче се у саопштењу Канцеларије.

Како се наводи, полицајци албанске националности немају шта да траже на северу Косова и Метохије и њихово присуство је противзаконито и директно супротно Бриселском споразуму.

Напомињу да је очигледно задатак РОСУ специјалаца на северу терор и застрашивање, као и да то све отвореније показују.

"У тренутку када се, уз посредовање међународних представника, тражи простор за нормализацију односа Београда и Приштине, на терену Приштина и даље улаже напоре да се постигне сасвим супротно и да српско-албански односи буду додатно нарушени, а међуетнички јаз продубљен", закључили су из Канцеларије за КиМ.

Градоначелник Лепосавића: 

Градоначелник Лепосавића у оставци Зоран Тодић каже за "Косово онлајн" да је пребијањем два српска младића у селу Јошаница полиција тзв. Косова поново показала ничим изазвану бруталност и да је народ узнемирен.

Тодић наводи да је притисак на српски народ све већи последњих годину и по.

"Поново је дигнута рука на српски народ, овог пута на српске младиће од стране Косовске специјалне полиције и заиста ово постаје неподношљиво. Последњих годину и по дана сваког дана имамо све већи и већи притисак на српски народ што нас заиста све доводи у незавидну ситуацију. Нажалост, јуче се поново десио инцидент, поново бруталност Косовске полицијске службе ничим изазвана, да два наша становника, два младића из села Јошаница буду претучена у близини својих кућа, без да су легитимисани, привођени. Добили су батине, пресретнути су од стране Косовске полиције, избачени из аута. Младићи су након тога завршили у КБЦ Северна Митровица и Богу хвала нису задобили тешке повреде, али свакако трауме постоје", рекао је Тодић за "Косово онлајн".

Додао је да је разговарао са родитељима повређених момака, као и да су узнемирени и да у њима постоји оправдани бес.

"Људи су узнемирени, деца су претрпела трауме и питање је до када ће међународна заједница да ћути а Приштина да одобрава и да жмури на овакве поступке ових људи који заиста већ годину дана уназад малтретирају и шиканирају српски народ у нашој општини", рекао је Тодић.

image