Свет

Турска и Иран заједно у борби против тероризма

Следеће недеље у Москви би требало да буду одржани технички разговори званичника Русије, Турске, Сирије и Ирана као припрема за могући сусрет шефова дипломатија четири земље
Турска и Иран заједно у борби против тероризма© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Делегација Турске посетиће следеће недеље Москву где ће се одржати технички разговори о предстојећем сусрету министара спољних послова Турске, Русије, Сирије и Ирана.

"Позив да се одрже технички разговори као припрема за могући сусрет шефова дипломатија стигао је од Русије. Ми ћемо послати заменика министра спољних послова у Москву следеће недеље", рекао је турски шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу, а пренела је агенција Анадолија.

Он је на конференцији за медије у Анкари, коју је држао заједно са иранским колегом Хосеином Амир Абдолахијаном, напоменуо да ће техничким разговорима присуствовати и иранска страна.

"Рекли смо Русима да нема ничег лошег у учешћу Ирана", нагласио је Чавушоглу.

На самом крају прошле године, министри одбране Турске, Русије и Сирије састали су се у Москви како би разговарали о борби против тероризма у Сирији и сложили се да наставе са трипартитним састанцима како би обезбедили сигурност у Сирији и ширем региону. Што се тиче могућности да се Иран придружи разговорима, из Анкаре је претходно поручено да ће Турској бити "драго да се Иран укључи у процес".

На конференцији за новинаре у Анкари, Абдолахијан је изјавио да је Иран спреман да се активно укључи како би се помирила различита становишта Турске и Сирије и да је спреман да се придружи разговорима у којима већ учествују три земље.

Чавушоглу је рекао да ће ускоро посетити Техеран и најавио посету иранског председника Ебрахима Раисија Анкари, где би требало да се сусретне са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, али није прецизирао датуме тих посета. Двојица министара разговарала су и о енергетици, трговини, економији и транспорту, а како је нагласио Чавушоглу један од тема била је и борба против тероризма.

Његов ирански колега Абдолахијан нагласио је да Иран верује да нема добрих и лоших терориста.

"Ми видимо безбедност Турске као безбедност Ирана", нагласио је Абдолахијан.

image