Свет

Чији је предлог бољи: И Бајден и републиканци имају план за смањење јавног дуга

Улози у разговорима о буџету су повећани јер се очекује да ће дуг савезне владе горњу границу од 31,4 билиона долара достићи до лета
Чији је предлог бољи: И Бајден и републиканци имају план за смањење јавног дуга© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Републиканци у Представничком дому САД данас ће на састанку иза затворених врата разговарати о јавном дугу савезне владе, највећем још од Другог светском рата, који износи рекордних 31, 4 хиљаде милијарди долара.  

Овај састанак републиканаца долази дан уочи Бајденовог представљања овогодишњег буџета, за који Бела кућа каже да ће помоћи у ограничавању раста дуга.

Очекује се, пише Ројтерс, да ће демократе и републиканци чути директора нестраначке Канцеларије за буџет Конгреса (ЦБО), Филипа Свагела, који је упозорио да ће, ако се не предузму кораци да се то спречи, савезни дуг у наредној деценији премашити величину америчке економије.

Бајденов план требало би да за десет година да смањи буџетски дефицит за два билиона долара, али и да одржи програм здравствене заштите "Медикер" тако што ће предложити веће опорезивање грађана који примају више од 400.000 долара годишње.

Републиканци, међутим, очекују смањење од 150 милијарди долара за дискреционе програме који се не односе на одбрану, а који би потрошњу ресетовали на нивое фискалне 2022.године, и тако уштедели 1,5 милиона долара.

Улози у разговорима о буџету ове године су повећани јер се очекује да ће дуг савезне владе горњу границу од 31,4 хиљаде милијарди долара достићи до лета. Ако се нешто не учини да се то спречи, Америка би могла да дође у ситуацију у којој неће моћи да плаћа своје обавезе.

Републикански шеф представничког дома Кевин Макарти жели да Бајден пристане на смањење потрошње уместо да његова танка републиканска већина у Дому пристане да подигне горњу границу дуга. Бајден, међутим, инсистира на томе да републиканци морају пристати на "чисто" повећање горње границе дуга без прелиминарног договора о потрошњи.

"Ако људи знају у каквој се тешкој ситуацији тренутно налазимо, ко би икада рекао да једноставно морате прећи чисту горњу границу дуга?" рекао је калифорнијски републиканац Ројтерсу.

Свака страна криви ону другу за фискалну позицију земље. Републиканци кажу да је потрошња под Бајденом повећала државни дуг, док демократе указују на смањење пореза за предузећа и богате појединце донето под бившим председником Доналдом Трампом које је буџет коштало 2 хиљаде милијарди долара прихода.

Ни Бајденов предлог ни онај који Одбор за буџет републиканског дома припрема, међутим, како наводи Ројтерс, не би резултирали уравнотеженим буџетом.

У посту на свом блогу ове недеље, Свагел је рекао да би Конгрес могао "готово да стабилизује" раст савезног дуга смањењем дефицита у просеку за 500 хиљада милијарди долара годишње за деценијску уштеду од 5 хиљада милијарди долара- суму мању од комбинованих десетогодишњих уштеда које су предложили Бајден и републикански комитет.

image