Србија и Балкан

Тонино Пицула шеф мисије ЕП која ће пратити изборе 19. марта

На нама је, као мисији, да пратимо легалност спровођења избора, као и околности њиховог спровођења, истакао је известилац мисије ЕП за Црну Гору Тонино Пицула
Тонино Пицула шеф мисије ЕП која ће пратити изборе 19. мартаGetty © Filip Filipovic

Известилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула биће шеф мисије ЕП која ће посматрати спровођење председничких избора заказаних за 19. март. Из кабинета Пицуле саопштили су да седмочлана мисија ЕП у Црну Гору стиже 16. марта.

"На нама је, као мисији, да пратимо легалност спровођења избора, као и околности њиховог спровођења", истакао је Пицула.

Како су навели, чланови мисије у Подгорици ће одржати састанке са Канцеларијом за демократске институције и људска права и амбасадорком Европске уније у Црној Гори Оаном Кристином Попом, преноси агенција Мина.

Пицула је оценио да ће избори, који ће 19. марта бити одржани у Црној Гори, засигурно бити обележени поларизацијом која, како је казао, већ више од две године парализује политички живот најнапредније земље кандидата за чланство у ЕУ.

Како је саопштено, са представницима локалних и међународних организација Пицула и чланови мисије одржаће састанак на теме изборног законодавства и праћења спровођења изборног процеса, анализираће и кампање кандидата, као и медијско праћење избора.

Из Пицулиног кабинета рекли су да ће се чланови мисије састати и са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованим у Црној Гори и са представницима других међународних организација, као што је мисија Савета Европе.

Додаје се да ће се Пицула и чланови мисије, такође, сусрести са кандидатима за председника Црне Горе.

"На сам дан избора посматраће спровођење избора у Подгорици”, каже се у саопштењу.

Наводи се да ће Пицула и чланови мисије, са колегама из Савета Европе и Канцеларије за демократске институције и људска права, у понедељак после избора одржати састанак са прелиминарном анализом резултата.

"Након тога биће одржана заједничка конференција за новинаре на којој ће дати оцену спровођења избора", најавили су из Пицулиног кабинета.

image