Свет

Борељ о истрази саботаже Северног тока: Не бојим се истине

Док се не заврши, не можемо ништа да закључимо, поручио је дипломата
Борељ о истрази саботаже Северног тока: Не бојим се истинеwww.globallookpress.com © Spada

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је, одговарајући на питање новинара да ли би цурење информација у медијима о терористичким актима на гасоводима Северни ток 1 и 2 могло да утиче на јавно мњење у Европи, а пре свега у Немачкој, у моменту када се ЕУ активно бави мобилизацијом војне помоћи Кијеву, поручио да се "не треба бојати истине".

"Када причамо о 'Северном току', то је озбиљна тема. Али, никада не треба да се бојимо истине. Ја се не бојим истине. Ипак, сада ми говоримо само о некаквим претпоставкама о томе шта се десило, док се истрага и даље наставља у Шведској, Немачкој и Данској. Док се не заврши, не можемо ништа да закључимо", поручио је дипломата на конференцији у Стокхолму, која је била одржана након састанка министара одбране држава чланица.

Осим тога, Борељ се дотакао и теме украјинске кризе. Изјавио је да ће Европска унија до краја месеца обучити више од 11.000 украјинских војника, док ће тај број до краја године достићи укупно око 41.000 војника. Обука ће бити извршена у оквиру иницијативе под називом Војна мисија ЕУ за Украјину, која је са радом почела 15. новембра прошле године.

Унија ће, осим тога, војнике обучити и коришћењу тенкова које Украјина буде добила од НАТО-а, а Борељ је додао и да је на састанку предложио план од три корака којим ће за Кијев бити обезбеђена и додатна муниција.

План вредан 2 милијарде евра укључиваће испоруку већ постојеће муниције, што би Унију коштало милијарду евра, као и заједничку куповину додатне муниције, за шта ће Брисел, како се процењује, морати да издвоји додатних милијарду евра. Трећи корак претпостављаће реорганизацију и убрзање војне и повезане са њом индустријске производње.

"Морамо убедити индустријски сектор да они могу да повећају производњу, пошто постоји велика потражња како у случају Украјине, тако и у случају ЕУ. Тако да, уколико будемо заједно наручивали муницију, послаћемо сигнал индустријском сектору да потражња неће опасти", објаснио је данас шеф европске дипломатије.

Борељ је казао и да би волео да данас може да говори о миру, али да то сада није случај. "Украјина може постићи мир само победом у рату", поновио је још једном овај европски званичник. 

Раније током дана, на неформалном састанку министара одбране земаља чланица Уније, ЕУ је договорила да ће издвојити додатне две милијарде евра за Европски фонд за мир. 

Буџет фонда, како се иницијално планирало, требало је да износи 5,7 милијарди евра за период од 2021. до 2027. године, али је због украјинске кризе само током прошле године било потрошено 3,6 милијарди евра. Овај новац искоришћен је за испоруку оружја Украјини. 

Брисел би средином године могао да одлучи да за овај фонд издвоји додатних 3,5 милијарди евра, односно, исто онолико, колико је фонд већ издвојио за оружје за Украјину током прошле године.

image