Србија и Балкан

Јавнозборац гледа у изазор док вози у круготоку: Хрвати бирају најбољу нову реч

Укупно 15 термина нашло се у ужем избору конкурса за најбољу нову реч
Јавнозборац гледа у изазор док вози у круготоку: Хрвати бирају најбољу нову речwww.globallookpress.com © Marko Lukunic/Pixsell

"Димодојавник", "изазор", "јавнозборац", "отпадалиште" или "знојилиште"? Која од ових речи вам се највише допада и можете ли да претпоставите шта оне значе?

Јер ови изрази, али и још десет термина, нашли су се у ужем избору конкурса за најбољу нову хрватску реч која ће бити изабрана на додели награде "Др. Иван Шретер", која ће се одржати 11. марта.

Реч је наиме о традиционалном "натјецају" где је укупно 538 нових речи предложило 385 људи.

"Избор нове речи сваке године део је обележавања Дана хрватског језика, Седмице сећања на славне дане 1967. године када је састављена и потписана Декларација о називу и положају хрватског језика. Декларација је била прекретница у историји хрватског народа и језика јер након Декларације Хрвати више нису пристајали на јединствену језичку политику", наводи "Вечерњи".

Победничку реч бира Одбор часописа "Језик", чија је председница ове године Санда Хам, а чланови су Игор Чатић, Звонимир Јакобовић, Хрвоје Хитрец, Марко Ковачић, Наташа Башић, Марио Грчевић, Дубравка Смајић, Миле Мамић и Љубица Јосић .

Аутор победничке речи биће награђен са 600 евра, аутор другопласиране речи са 400, а аутор трећепласиране речи са 200 евра.

Хрвати тако предлажу да се детектор дима од сад назива "димодојавником", да се ретровизор прекрсти у "изазор", а да се пи-ар од сада ословљава са "јавнозборац". Идеја је да се Вилсонова болест, или хепатолентикуларна дегенерација убудуће назива "бакроза", да се израз "кружни ток" упрости у "круготок", а да лајсна постане "обрубник".

Неки од предлагача нових речи веровали су да би изјаву о одрицању о одговорности, односно "дисклајмер" сада требало звати "одрицајница",  као и да би за место на коме се одлаже отпад требало рећи "отпадалиште".

Струјни адаптер могао би да постане познатији као "преструјник", а додатак "придатак".

Дисплеј или екран можда би требало звати "приказником", а биљке од којих се прави шећер, како неки предлажу, требало би обухватити називом "шећерице".

Хрвати су осмислили и заменску реч за карантин, односно "закључај", а убудуће ће се, уместо у сауни, можда детоксиковати у неком "знојилишту".

image