Свет

Плаше се својих злодела: Пентагон одбија да достави Хагу доказе о наводним руским злочинима

У Бајденовој администрацији и даље траје спор око тога да ли треба сарађивати са међународним судом јер постоји бојазан од тога да ће бити испитани амерички злочини
Плаше се својих злодела: Пентагон одбија да достави Хагу доказе о наводним руским злочинима© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Пентагон не дозвољава администрацији Џозефа Бајдена да Међународном кривичном суду у Хагу достави доказе о наводним руским злочинима у Украјини, пише "Њујорк тајмс" и додаје да је разлог за то страх америчких војних лидера да би такав преседан могао да отвори пут за кривично гоњење Американаца и њихових злочина.

Остатак администрације, укључујући обавештајне службе и министарство правосуђа, подржава да Хашком суду буду достављени наводни докази, напомиње амерички лист, позивајући се на изјаве неименованих званичника.

Информације до којих су дошле америчке власти наводно садрже доказе о томе да су руски званичници намерно гађали цивилну инфраструктуру и отели хиљаде украјинске деце са, како се наводи, окупиране територије.

Конгрес САД је у децембру изменио законска ограничења која су дуги низ година била на снази и тиме је Вашингтону дозвољено да помаже у истрагама и судским гоњењима суда у Хагу везаним за рат у Украјини.

Међутим, иза затворених врата Бајденове администрације, и даље траје спор око тога да ли то треба учинити, пише "Њујорк тајмс".

Према сазнањима листа, Савет за националну безбедност Беле куће сазвао је састанак челника конгресних комисија како би се овај спор решио, али министар одбране Лојд Остин наставио је да се противи могућности да САД пошаљу доказни материјал Међународном кривичном суду у Хагу.

Портпаролка Савета за националну безбедност Адријен Вотсон је у одговору за "Њујорк тајмс" навела да влада САД подржава низ истрага које се тичу наводних руских ратних злочина, укључујући оне које воде украјински тужиоци, Уједињене нације и Међународни кривични суд. 

"Руске снаге су починиле ратне злочине и злочине против човечности у Украјини, а украјински народ заслужује правду", истакла је Вотсон. Међутим, одбила је да коментарише наводно оклевање министарства правде.

Представници Пентагона, Стејт департмента, министарства правде и обавештајних агенција одбили су да коментаришу или нису одговорили на захтеве за коментар, наводи амерички лист.

image