Свет

Аустралија од САД набавља нуклеарне подморнице

У плану је да се реализује у више фаза до 2030. године како би са најмодернијом класом подморница потпомогнутом британским дизајном и америчком технологијом
Аустралија од САД набавља нуклеарне подморнице© Christian Charisius/dpa

Аустралија планира куповину до пет америчких нуклеарних подморница класе "Вирџинија 2030", као део значајног одбрамбеног споразума између Вашингтона, Канбере и Лондона, изјавили су данас амерички званичници, у споразуму који би , према њиховим проценама, представљао нови изазов за Кину.

У плану је да се реализује у више фаза до 2030. године како би са најмодернијом класом подморница потпомогнутом британским дизајном и америчком технологијом, заштитила поморске луке.

Амерички председник Џозеф Бајден требало би да угости лидере Аустралије и Британије у Сан Дијегу почетком следеће недеље, са циљем да се направе нови договори о снабдевању Аустралије подморницама на нуклеарни погон и другог високотехнолошког подводног оружја.

Амерички званичници наводе за Ројтерс да би САД требало да пошаљу неколико подморница у Западну Аустралију до краја 2027. године, а до краја 2030. би требало да има три подморнице класе "Вирџинија" и план да купи још две.

Очекивања су да ће АУКУС бити највећи одбрамбени пројекат Аустралије који нуди могућност запошљавања у све три партнерске земље.

Док званичници Беле куће не помињу детаље, укључујући специфичности о локацијама производње, британска амбасада у Вашингтону поновила је најаву из Лондона да ће британски премијер Риши Сунак отпутовати у Сједињене Државе на даље разговоре о АУКУС-у.

Аустралијска амбасада у Вашингтону није одмах одговорила на захтев за коментар.

Према првобитном споразуму АУКУС објављеном 2021. године, Сједињене Државе и Велика Британија су се сложиле да обезбеде Аустралији технологију и способност за распоређивање подморница на нуклеарни погон као део заједничких напора да се супротставе растућој претњи коју Кина представља у индо-пацифичком региону.

Али договор између три земље о томе како конкретно постићи тај циљ није утаначен.

Током наредних пет година, аустралијски радници ће долазити у америчка бродоградилишта да посматрају и обучавају се. Ова обука ће директно користити америчкој производњи подморница јер тренутно постоји недостатак радне снаге за радницима у бродоградилишту које су САД-у потребне за изградњу својих подморница, рекао је извор.

До данас ниједна чланица Споразума о неширењу нуклеарног оружја (НПТ) осим пет земаља - Сједињене Државе, Русија, Кина, Британија и Француска - нема нуклеарне подморнице.

Кина планира да појача своје присуство на Пацифику и прошле године је склопила безбедносни пакт са Соломонским Острвима, што је изазвало забринутости у САД и Аустралији.

image