Русија

Од џиновских телепатских хоботница до Чарлија Шина - шта је све Путин претворио у оружје?

Ако је веровати насловима који су изницали у западним медијима током година, право питање би било шта руски председник није досад претворио у оружје
Од џиновских телепатских хоботница до Чарлија Шина - шта је све Путин претворио у оружје?Getty © Matthew Stockman/Getty Images

Руски председник Владимир Путин се током протеклих годину дана у западним медијима оптужује да користи руске енергенте као политичко "оружје" (па су, ако је веровати Симору Хершу, САД и Норвешка несебично лишиле Путина тог оружја саботирањем Северног тока, уједно лишивши Немачку економске будућности), али сличне оптужбе сежу много даље од почетка Специјалне војне операције у Украјини.

Такође, чини се да су јефтини нафта и гас тек две ставке из наводног "арсенала" руског председника, који изгледа да укључује и мигранте, корупцију, хуманитарна давања, банкрот, руски језик, расизам у Америци, слободну вољу Американаца, русофобију, сопствену популацију, православље, историју, Други светски рат, украјински екстремизам, похлепу у Лондону, климу, али и џиновске сипе-убице, фрижидере, веш машине, роботе-бубашвабе, делфине, хумор, свемир - и Чарлија Шина.

Колико год то било тешко поверовати, горепоменути списак представља само делић бизарних оптужби које су освануле на насловницама различитих издања, од "Волстрит џорнала" до "Вајса", а који су сакупљени на Твитер налогу "Девојка из Донбаса".

Међу најфрапантнијим примерима медијске "путинофобије" (који уједно илуструје колико дуго западни медији пате од тог обољења) свакако је исповест наводног руског научника Антона Падлаке коју је пренео британски таблоид "Експрес" још 2016. године. Ту се дотични "научник" присећа руске експедиције на Антарктик, где је у језеру Восток његов тим открио хоботницу дугачку десет метара названу "Организам 46Б".

"Организам 46Б" је заробљен након петодневне борбе са научницима, током које се користио телепатијом, токсинима и "скоро ђавољим" способностима мењања облика, усмртивши двојицу Падлакиних колега, након чега је џиновска хоботница превезена у Москву, а Падлака открио да руски председник намерава да је искористи као оружје. Можда би господин Падлака (ако уопште постоји) пре требало да се бави режирањем јефтиних хорор филмова.

Међутим, "Организам 46Б" једва да је једина морска животиња која се наводно нашла у служби руског председника - ту су и делфини и један белуга кит.

Након што је лондонски "Гардијан" 2016. године инсинуирао да руска војска жели да регрутује делфине са "убилачким инстинктима", "Волстрит џорнал" је 2019. године у разиграном белуга киту који је гуркао чамце норвешких риболоваца видео - руског шпијуна, цитирајући дотичне рибаре који су на животињи наводно пронашли каиш са натписом "Опрема Санкт Петерсбурга".

Затим, ту су и умиљати штенци који представљају најновије руско оружје ("Асошијејтед прес", 2019. године), али и тврдње да је руски председник разлог зашто ванземаљци и даље нису ступили у контакт са нама, земљанима ("Дејли стар", јануар 2022. године).

Поред потпуно надреалних тврдњи о инструментализацији морских (и других) организама, налазе се и наслови попут "Ризици покушаја Кремља да инструментализује економију" ("Јурејжа нет", 2016.), "Русија претвара зависност од гаса БиХ у оружје" ("Руси.орг", 2021.), "Процена претње од претварања корупције у оружје" ("Јурејжа нет", 2021.).

Неки, су, пак, само неумесни, попут наслова "Евровизија, Русија и инструментализовани хендикеп", који краси текст Украјинца Игора Винокурова 2017. године, а у којем аутор правда одлуку Кијева да руској певачици Јулији Самуиловој, иначе оболелој од спиналне мишићне атрофије, забрани улазак у Кијев и учествовање на Евровизији.

Чак и сама "Девојка из Донбаса" признаје да списак оптужби на рачун руског председника и Русије уопште не представља исцрпну компилацију свих таквих извештаја који су изникли током година, те да их се у "дивљини" интернета може наћи још прегршт. Остале насловнице које је скупила "Девојка" можете погледати испод.

image