Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Зашто Вучић најављује формирање Народног покрета за државу

Формирање овог покрета је политички потез који ће омогућити стабилност владајуће коалиције пред предстојеће ванредне парламентарне изборе, али и израз потребе за окупљањем због изазова с којима је Србија суочена, оцењују саговорници нашег портала
РТ Балкан анализа: Зашто Вучић најављује формирање Народног покрета за државу© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Из Председништва Србије потврђено је Танјугу да председник Александар Вучић започиње формирање Народног покрета за државу. Према мишљењу саговорника РТ Балкан, формирање овог покрета је политички потез који ће омогућити стабилност владајуће коалиције пред предстојеће ванредне парламентарне изборе, који су, како предвиђају, готово извесни.

Према ранијим најавама појединих функционера СНС-а, ова организација ће окупљати појединце, странке и покрете који су национално, али и грађански оријентисани, с мисијом да се умири оштра поларизација у домаћој јавности.

Вучић је раније истицао и да му је идеја да у стварању овог покрета учествују и људи који не припадају ниједној странци, као и они који се не руководе емоцијама и не купују поене тако што узвикују лажне патриотске пароле.

Како се најављује, у наредном периоду, почевши од суботе, шеф државе обићи ће све делове Србије, а велики почетни скуп очекује се у Врању 11. марта.

Аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује за РТ Балкан да је у питању "ребрендирање" владајуће странке, али и чишћење њених редова од кадрова који су неповољно утицали на српску јавност.

Покрет ће, наравно, тражити подршку за политички програм који спроводи Александар Вучић, а који је суочен са оспоравањима у јавности и парламенту од бројних опозиционих лидера различитих политичких оријентација, од лево-либералних до десно-конзервативних, напомиње овај аналитичар.

"У овом тренутку је jeдна од већих дилема каква ће бити институционална форма организовања покрета. Да ли ће то бити асоцијација већ постојећих странака које су биле на листи са СНС-ом, или, што се мени чини, да ће то бити нова политичка организација. Овај покрет би требало да поведе у смеру политичког 'проветравања' странке, по идеологији 'кеч ол', односно 'узми све', која је у суштини најприближнија Српској напредној странци, али која ће имати већи акценат на државотворним питањима и која ће бити медијски ретуширана", наводи Дејан Вук Станковић.

С обзиром на разједињеност и сукобе у опозицији у овом тренутку, такав покрет би могао да има предност у односу на конкуренцију на више нивоа, сматра наш саговорник.

"Става сам да је у питању 'ребрендирање' владајуће коалиције, уз ослобађање од кадрова који су јој наносили штету својим деловањем, а превремени парламентарни избори су готово извесни", оцењује Станковић.

Могуће ребрендирање као мотив изазива подсећање на оно што је 2017. учинио Г17 Плус претворивши се у Уједињене регионе Србије. Уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић, међутим, указује да је подеснија паралела са Русијом:

"Много више ми личи на оно што је председник Русије Владимир Путин радио са Јединственом Русијом, можда је то делимично приближна ситуација. Наравно, то не значи да ће Александар Вучић да одустане од СНС-а, или да се та странка укида, али јесте прилика за извесно 'ребрендирање' и проширење. А додатни мотив је и укидање знака једнакости између Српске напредне странке и Александра Вучића", оцењује Вукадиновић.

Увод у кампању или ребрендирање?

Вукадиновић наводи да је, према резултатима анкета НСПМ-а, владајућа Српска напредна странка забележила благи тренд пада подршке у односу на претходне изборе. То је, по његовом мишљењу и један од разлога за формирање покрета.

Нешто слабији резултат од очекиваног на прошлогодишњим парламентарним изборима упалио је неке лампице, каже Вукадиновић за РТ Балкан. Аларми су прорадили у врху СНС, као и код самог Александра Вучића, без обзира на то што је тај резултат био сасвим довољан за релативно лако формирање владе и убедљиву победу над опозиционим странкама.

"Александар Вучић добро зна да, када се такав политички монумет као СНС 'заљуља', и када почне да клизи надоле – тај тренд може бити и бржи и спорији, али је незаустављив. То вам је као код глечера: када крене да се топи он може годинама да одолева, а може и одједном да клизне у океан", каже саговорник РТ Балкан и додаје:

"Циљ је да се убију две муве тим ударцем. Да се нађе нова кровна прича за предизборну кампању, као и да се под тај кров 'увуку' досадашњи коалициони партнери, да не би могли да 'шврљају', нити да размишљају о другачијим комбинацијама након будућих избора. То се посебно односи на СПС", наводи Вукадиновић.

Према његовом мишљењу, за овај потез мотива је више, али су узрочно-последично повезани крајњим циљем - стабилном предизборном коалицијом, која ће донети добар резултат на превремним парламетарним изборима у Србији, који су, предвиђа Ђорђе Вукадиновић као и Дејан Вук Станковић, готово извесни.

"Важан мотив за формирање Народног покрета за државу је, наравно, и раст десно оријентисаних, националних странака које су, помало неочекивано, готово све прешле цензус и ушле у парламент. Дакле, постоје три основна повода: Да се спречи даљи пад подршке СНС-у, да се баш због тог благог пада коалициони партнери, пре свега СПС, превентивно обавежу да не би могли да размишљају о постизборном мењању страна, као и да се заустави тренд благог раста подршке десно оријентисаним странкама."

Ако је ова влада и могла без СПС, оцењује Вукадиновић, следећа тешко да ће моћи и додаје да је мисао да се "СПС 'привеже' и обавеже да остане ту где јесте, иако се сви редом, на челу са Дачићем, заклињу да и не размишљају о преласку и одласку на другу страну".

Вукадиновић предвиђа и да ће најављени покрет имати изразито национални имиџ.

"Непознаница је да ли се ради о формирању нове политичке организације, као што је повремено најављивао Владимир Ђукановић, који често уме да каже оно што председник мисли. Склонији сам да верујем да је то заправо једна мало чвршћа форма предизборног савеза. Верујем да ће формирање покрета пратити маркетиншка кампања која ће перманентно трајати све до следећих избора, који ће бити одржани најкасније следеће године, заједно са локалним и покрајинским", закључује Вукадиновић.

Ђурђев: Циљ одбрана виталних државних интереса

Насупрот томе, лидер Српске лиге, која је на покрајинском нивоу у коалицији са владајућим СНС-ом, Александар Ђурђев за РТ Балкан истиче значај и, штавише, неопходност формирања Народног покрета за државу.

"Најава формирања Народног покрета за државу није резултат потребе председника Александра Вучића да појача сопствени или рејтинг своје странке, јер је он свакако висок, већ је то израз Вучићеве жеље да на једном месту окупи све државотворне снаге, неотуђене од народа, са циљем одбране виталних државних и националних интереса у овим, несвакидашње изазовним временима", наводи Ђурђев.

Он поручује да је кључно да се успостави српско-српска толеранција као принцип.

"Мислим да председник Вучић правилно разуме да је Србији данас потребно једно истински српско становиште које подразумева национално окупљање око косовског завета, али и поруку западним центрима моћи да Србија има снаге и енергије да води сопствену, српску политику, да се одупре западним ултиматумима, и да се не одрекне пријатељства и сарадње са, за нас важним земљама попут Русије", објашњава лидер Српске лиге.

Ђурђев напомиње да је посебно важно да се и Српска православна црква укључи у решавање постојећих проблема као озбиљан и државотворан чинилац.

"Уверен сам да ће председник Вучић разумети да један овако велики и важан национални подухват, попут формирања Народног покрета за државу, мора имати и процрквени сентимент. И он и покрет и цела Србија морају остати достојни поруке блаженопочившег патријарха српског Иринеја - да се за одбрану Косова и Метохије боримо као лавови", поручује Ђурђев.

image