Русија

Захарова: Европа је беспомоћна, боји се да не наљути САД

Европска унија јасно је показала колико је беспомоћна након саботаже Северног тока, поручују данас из Москве, додајући да Унија наставља да ћути о овој теми како не би наљутила Сједињене Америчке Државе
Захарова: Европа је беспомоћна, боји се да не наљути САДwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Европска унија показује колико је беспомоћна, пошто joj је саботажом Северног тока нанета не само енергетска, већ и економска и еколошка штета, изјавила је данас током брифинга представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Додала је да се та беспомоћност огледа и у томе што званичници европских земаља, које су користиле руски гас, немају право да коментаришу медијске написе који су се појавили након истраге америчког новинара Симора Херша.

"У неким случајевима, медији немају право чак ништа ни да питају", рекла је Захарова. 

"Иако је гасовод био потпуно уништен на неколико места и то на врло професионалан начин, што указује да су у свему учествовале специјалне службе, у Европи и даље одбијају да све ово назову правим именом - терористичким нападом. И у овоме се огледа беспомоћност Европе", прокоментарисала је портпаролка руског министарства. 

Ипак, САД су касније, како је рекла, забраниле да се врши било каква друга истрага, оценила је Захарова и додала да Вашингтон игнорише све позиве Русије за независном истрагом, као што се ради и у случају појединих новинара, који желе да спроведу независну анализу.

"На Западу влада тотална контрола над медијима, док су у Европи потпуно апатични када се ради о овој теми, избегавају да о њој говоре, како не би наљутили Америку", поручила је она. Русија наставља да позива свет на велику, независну истрагу, нагласила је Захарова.

Пољска се опасно приближава укључивању у украјински конфликт

Захарова се данас осврнула и на друге актуелне теме. Портпаролка руског Министарства спољних послова казала је и да Пољска планира да формира војне центре у западним деловима Украјине, како би Варшава ту успоставила своју контролу. Пољска ће тако моћи да контролише рад локалних органа власти и обезбеди очување реда и мира.

"Никога не брине што се Пољска меша у ситуацију у Украјини и што то може да значи да се она, заправо, укључује у конфликт", упозорила је портпаролка руског министарства и додала да Варшава тако такође покушава да развије своју инфраструктуру, прошири своју "пољску легију" добровољаца и полако "освоји" неке делове Украјине.

Све ово подржава украјински председник Владимир Зеленски, напоменула је она, додајући да он не ради ништа што би, заправо, било корисно за Украјину.

"Сви војни објекти који се налазе на територији Украјине су легитимна мета наше војске", истакла је Захарова.

Она се осврнула и на чињеницу да се Запад још пре 2022. године припремао за сукоб са Русијом и поново осудила тенденцију неких Украјинаца који се воде логиком да треба убијати и уништавати све што је руско. Овакви појединци имају подршку кијевског режима, рекла је она.

Захарова је још једном упитала какав ће значај имати сви договори Русије са Западом, када ни Мински споразуми, које је одобрио Савет безбедности УН, нису испоштовани. Запад је само једног дана признао никада нису ни планирали да их испоштују, додала је она. 

Она је поновила да Запад не поштује међународно право, као што је то био случај и са Србијом и Косовом, када је Запад одлучио да призна независност Косова, упркос Резолуцији 1244, која би требало да буде полазна тачка за регулисање овог питања. 

Запад наставља да шаље војнике у Украјину, претварајући се да, заправо, шаље хуманитарну помоћ, додала је Захарова, навевши ово као још један пример лажне политике западних колега и додавши да кијевски режим наликује на нацистичке којима су руке до лакта у крви.

"Страни плаћеници и украјински војници нападају и цивиле", изјавила је она. 

Руско Министарство спољних послова осудило је данас и изјаве неких вашингтонских политичара који су поредили Специјалну војну операцију Русије са нападима Хитлера на друге земље.

"Све ово указује на крајње незнање америчких колега, којим САД вређају сећање на совјетске војнике", оценили су из Москве. 

Запад стоји иза терористичких напада Кијева

Терористички напади кијевског режима извршени су под покровитељством Запада, рекла је Захарова, коментаришући, између осталог, и недавни напад на Брјанску област.

"Не само да Запад стоји иза напада, већ је Запад и наговорио Кијев да изврши терористичке нападе. Иако јавно није било никаквих изјава на ту тему, сама чињеница да на Западу није било негативних реакција на овакве терористичке и екстремистичке испаде Кијева указује на њихову повезаност са овим дешавањима", поручују данас из Москве.

image