Свет

Бајден представио предлог буџета: Још шест милијарди за Украјину у 2024. години

Администрација актуелног председника жели да настави са повећањем пореза и потрошње на савезном нивоу, чему се републиканци оштро противе
Бајден представио предлог буџета: Још шест милијарди за Украјину у 2024. години© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена предложила је буџет за фискалну 2024. годину "тежак" 6,9 билиона долара, у ком се налази и око шест милијарди предвиђених за помоћ Украјини.

Предлог представља повећање у односу на 6,4 билиона колико у Белој кући очекују да ће савезна влада потрошити током ове године.

Очекује се да ће Бајденов буџет наићи на млак пријем у Конгресу, а пре свега у Представничком дому у ком већину имају републиканци, који позивају на смањење државне потрошње како би се обуздао раст дефицита, пише "Волстрит џорнал".

Предлог буџета предвиђа додатних шест милијарди долара за Украјину, што бу укупан износ помоћи тој земљи подигло на 80 милијарди, наводи "Њујорк тајмс".

У објављеном предлогу није детаљније објашњено на шта би конкретно тај новац био потрошен.

Тај новац намењен је "за подршку" Украјини, НАТО-у и другим европским државама кроз "давање приоритета финансирању побољшања способности и спремности САД, савезничких и партнерских снага да се суоче са руском агресијом", наводи се у саопштењу Канцеларије за управљање и буџет.

Бројка од шест милијарди долара за подршку Украјини представља благ пад у односу на 6,9 милијарди, колико је за ту сврху предвиђено у буџету за текућу годину.

У документу Беле куће наглашено је да ће 753 милиона долара бити одвојено за сузбијање "малигног руског утицаја" у вези са сајбер-безбедношћу и изградњом "отпорног грађанског друштва у Украјини".

Од почетка сукоба у Украјини, САД су потрошиле око 75 милијарди долара на подршку тој земљи, од чега је око 32 милијарде потрошено на наоружање, док остатак углавном чини директна финансијска помоћ украјинској влади, као и хуманитарна помоћ, наводи "Њујорк тајмс".

Предлог буџета далеко је мање оптимистичан од прошлогодишњег када је реч о предвиђању економског раста. У Белој кући су веровали да ће САД током 2022. године забележити економски раст од 4,2 одсто, што се показало дао нереално висока бројка, пошто је у стварности економски раст био тек 2,1 одсто.

Очекивања су сада смањена па се предвиђа економски раст од тек 0,6 одсто током 2023, односно око 1,5 одсто током 2024. године. Бела кућа предвиђа и повећање незапослености са 3,4 на 4,3 одсто до краја ове, односно око 4,6 одсто наредне године.

На пад економског раста утицало је повећање каматних стопа, које су у Федералним резервама (ФЕД) током прошле године подизали како би се изборили са највећим стопама инфлације у последњих 40 година.

Предлог буџета на удару критика републиканаца

Предлог буџета Бајденове администрације већ је наишао на критике у Републиканској партији.

"Предлог буџета за фискалну 2024. годину представља мапу пута у фискално уништење. Од чињенице да је касно објављен, преко опорезивања до неодговорног трошења државног новца, овај буџет нам шаље јасну поруку: Председника Бајдена није брига за одржавање сопствених обећања и фискалног здравља нације", рекао је републикански сенатор из Ајове Чак Грасли.

Председник Представничког дома САД Кевин Макарти Бајденов буџет назвао је "потпуно неозбиљним", критикујући повећања пореза и наводећи да Вашингтон има проблем "са трошењем новца, а не са приходима".

image