Свет

Болсонаро и Лула разменили увреде током председничке дебате у Бразилу

Лула је свог противника назвао "малим диктатором", а Болсонаро му је узвратио да је "национална срамота"
Болсонаро и Лула разменили увреде током председничке дебате у БразилуAP © Foto Tanjug/AP Photo/Marcelo Chello

Председник Бразила Жаир Болсонаро и његов противкандидат на председничким изборима Игнасио Лула да Силва разменили су низ увреда током прве телевизијске дебате пред други круг избора.

Лула је актуелног председника оптужио за уништавање Амазонске прашуме, као и за лоше вођење државе током пандемије ковида-19 и умањивање опасности овог вируса у јавним наступима.

"Бројке су ту. Ти си краљ лажних вести, краљ глупости који лаже бразилско друштво.  Лагао си за вакцине. Бразил има репутацију државе са највише смртних случајева због ковида-19", рекао је Лула свом противнику.

"Никада пре се нека влада није толико зезала са пандемијом као твоја", оптужио је Лула Болсонара.

Болсонаро је бранио своје акције током пандемије и рекао да је влада "купила 500 милиона вакцина".

"Бразил је био пример свету када је у питању вакцинација", рекао је он и додао да је "кампања вакцинације у Бразилу почела мање од месец дана након што је у свету дата прва вакцина. Све вакцине је купила савезна влада. Ми смо поносни на свој рад".

Болсонаро је обећао да ће бранити конзервативне вредности против "родне идеологије" и додао да "не жели да наша деца користе исте тоалете [независно од свог пола]".

Током дебате Лула је Болсонара назвао "малим диктатором" и обећао да ће бранити слободу и демократију. Болсонаро је свог ривала назвао "националном срамотом" због корупцијских скандала у које су били умешани Лула и његова Радничка партија (ПТ) док су били на власти у периоду од 2003. до 2016. године.

Лула, који је већ обављао функцију председника од 2003. до 2010. године, имао је забрану кандидовања на изборим пре четири године због пресуде за корупцију, која је касније укинута. У првом кругу председничких избора он је освојио 49 одсто гласова док је Болсонаро освојио 44 процента. Други круг биће одржан у недељу 30. октобра.

image