Србија и Балкан

Вучић: Неће бити капитулације ни предаје Косова и Метохије

Вучић је казао да не очекује да ће Приштина формирати Заједницу српских општина, иако се споразумом обавезала на то још 2013. године
Вучић: Неће бити капитулације ни предаје Косова и Метохије© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/nr

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је сигуран да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одлучан да не формира Заједницу српских општина.

"Да му је лако да то учини показује данашња одлука о укидању визног режима за грађане такозваног Косова, притом ми немамо ништа против тога из много разлога, требало би да се радујемо тој одлуци", рекао је Вучић.

Он је додао да је важан тренутак у којем се то дешава јер је у питању охрабривање Куртија да настави са политиком неиспуњавања својих обавеза.

"Људи морају да разумеју тренутак у којем се налазимо и који је за Србију најтежи јер нема ни 10 метара пролаза, а да НАТО није око нас. Не можемо ни војну опрему да довучемо коју смо купили", рекао је председник Србије.

Вучић је казао да у понедељак специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак стиже у Београд, те да ће до среде у Београду дефакто два дана провести са њим у раду и покушати да пронађе какав-такав пут у напретку нормализације односа.

Вучић је рекао да у ситуацији када бесни рат у Украјини нико не жели да разуме посебне потребе, прилике и околности са којима се Србија суочила 1999. године. 

"Ми Срби волимо да се правимо да се ништа није догодило 1999, ни 2004. ни 2008. али нажалост догодило се много тога лошег по нашу земљу по питању Косова и Метохије", рекао је Вучић за телевизију Хепи.

Он је додао да су предлог за КиМ писали западни моћници из Француске и Немачке које је Америка подржала.

"Људи у Србији треба да знају да нико из руководства Србије није писао било какав план и да ми не пада напамет да потписујем капитулацију Србије", рекао је Вучић и додао да није потребно да му било ко говори да је план лош, јер га је сам однео у Скупштину Србије.

"Неће бити капитулације и предаје, недвосмислено сам им ставио до знања да се Србија неће сагласити по питању уласка такозваног Косова у УН, нити ће га признати", рекао је он и додао да је сигуран да неће бити формирана ЗСО.

Вучић је казао да упркос свему озбиљно и одговорно морамо да приступимо помирењу са Албанцима, иако ће Курти да настави са провокацијама. 

Како је рекао, Србија је искрена, фер, не игра никакве игре, већ се понаша као одговоран чинилац у преговорима с Приштином.

На питање о тумачењу из Мапе пута да се Приштина обавезује да не може да конкурише у УН без изричите сагласности свих сталних чланица, Вучић је рекао да то зависи од Србије и да унапред каже да Србија то никада неће учинити.

"То зависи од Србије. Да будемо сасвим фер, да ли верујете да ће било која чланица Савета безбедности, уколико Србија каже да је сагласна са уласком 'Косова' у УН, нека чланица да каже не. Неће ниједна. Али Србија то неће да каже, неће то да кажу ни Русија ни Кина, него ће да прате Србију и зато кажем унапред да Србија то неће да учини", поручио је Вучић.

"Став Србије и мене лично био је да не уводимо санкције Русији"

Председник Србије казао је да је земља поштовала међународно јавно право, повељу УН, територијални интегритет земаља УН, али истовремено, због свега што се њој дешавало деведесетих, по питању санкција и кршења територијалног интегритета заузела је став који је рационалан, озбиљан и тежак за сачувати га, али је Србија то успела.

"Наш став је био да не уводимо санкције Руској Федерацији и мој став лично. Ја сам писао закључке Савета за националну безбедност, водили смо рачуна о свакој речи и поставили политику Србије. За то некада плаћате цену, али то је цена слободарске Србије", казао је Вучић.

Како је рекао, чврстина става и позиције Србије је таква да до сада нисмо морали да уведемо санкције Русији.

Вучић је рекао да Србија има директне авионске линије са Русијом, да се у земљи уче и Достојевски и Толстој и игра Чајковски.

На питање о информацији која се појавила о извозу оружја у Украјину, Вучић је рекао да је реч о партији муниције која је завршила у Турској.

"Извезли смо 12 'нора' које су завршиле у Турској, и неку углавном муницију за Кипар. Морате да разумета да какву год муницију да извезете било где, појавиће се у Сирији, у Малију, где год да се ратује. Ми смо све законе поштовали и наравно да нису биле у питању ни Украјина, ни Русија", изричит је Вучић.

Говорећи о о формирању Народног покрета за државу, Вучић је рекао да неће бити антистраначки, већ надстраначки покрет.

"Нико не жели да укине СНС као што су они причали. Ја мислим да је то убедљиво најбоља политичка партија у Србији и да све остале заједно не могу да се пореде. Да ли ту има кукоља? Наравно да има, да ли има неодговорних функционера који злоупотребљавају? Наравно да има. И у томе је снага СНС да то може да види и прихвати за разлику од свих других", рекао је Вучић.

"Сматрам да у овом тешком периоду, до маја свакако биће најтежи за нас период, да је ту потребно постићи колико-толико јединство", рекао је Вучић и додао да жели да окупи интелектуалце који подржавају Србију напретка.

Како је казао, циљ је окупити праву елиту, најодговорније и најспособније људе који су за пристојну Србију.

"Да радници и сељаци којима ћемо да се поносимо, који се не стиде да кажемо: не дамо вам да уништите Србију, ни екстремистима с десне, ни са леве стране", рекао је Вучић.

image