Русија

Руски дипломата при УН: Москва ће ускоро објавити преписку о Северном току

Запад одбија да Москви да било какву информацију о истрази саботаже гасовода, али Русија неће одустати од тога да дође до независне истраге, поручио руски дипломата при УН
Руски дипломата при УН: Москва ће ускоро објавити преписку о Северном токуwww.globallookpress.com © Lev Radin

Русија ће ускоро објавити целу преписку са Немачком, Данском и Шведском о истрази напада на Северни ток, изјавио је први заменик представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански.

Преписка ће, како је рекао, бити предата и свим члановима Савет безбедности УН, пошто Москва жели да све буде транспарентно.

Дипломата је поручио и да одређени број чланица УН није заинтересован за то да буде формирана посебна комисија при овој организацији која би спровела независну истрагу. Они, како је оценио, сматрају да то није неопходно.

Ипак, Русија неће одустати од покушаја да дође до независне истраге, а након три консултације по овом питању, УН ће до краја месеца гласати, те се коначно изјаснити по овом питању. 

Медијске спекулације на ову тему, укључујући и последњи чланак "Њујорк тајмса", у којем се наводи да иза напада стоји украјинска терористичка организација, показују да је Москва у праву када захтева објективну међународну истрагу, нагласио је дипломата.

Пољански је додао да се читава преписка са Данском, Шведском и Немачком о нападу на гасовод своди на то да ове три земље одбијају да Москви дају било какву информацију о току истраге, те да ове државе настављају да држе Москву по страни.

"Не дају нам никакву информацију. Не допуштају нам да се на било који начин укључимо у истрагу, без обзира на то што смо баш ми она страна која је погођена нападом на гасовод", рекао је он, указујући на апсурдност читавог процеса, те додао да Кремљ само добија некаква писма у којима пише: "Ми радимо то што радимо, немојте да се мешате у нешто што није ваш посао".

Све више земаља сумња у исправност кијевског режима

Ипак, Пољански је казао да Русија примећује да све већи број земаља почиње да сумња у то да је Запад у праву по питању украјинског конфликта. Друге земље врло добро виде да САД и Уједињено Краљевство, које, како је оценио, иницијално и нису биле заинтересоване за то да се ова криза брзо реши, заправо, продужавају сукоб путем испоруке оружја кијевском режиму.

"Сви у УН сада то виде и говоре: Слушајте, ви Украјини дајете оружје, не знамо колико је до сада људи погинуло, али ви ескалирате конфликт. Како можете да радите то, а да се са друге стране претварате да желите мир? Све више земаља поставља такво питање", поручио је дипломата.

Овакви разговори се за сада махом одвијају не на званичним састанцима, већ на њиховим маргинама, открио је он и објаснио да је то тако због тога што друге државе знају да Запад воли да прибегава притисцима и тако спутава земље које покушавају да воде независну политику.  

Добра ствар је, како каже, што таквих земаља, које воде отворено антируску политику или које су се приклониле Западу, има 70, а не више. Све остале државе или подржавају Русију, или су неутралне или не гласају, подсетио је Пољански.

image