Русија

Москва: САД главни кривац за саботажу Северног тока, користе медијски трик да то сакрију

Медијски натписи према којима испада да је за напад на гасовод крив неко други нису истинити, изјавио је руски дипломата
Москва: САД главни кривац за саботажу Северног тока, користе медијски трик да то сакријуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Сједињене Америчке Државе главни су кривац за напад на Северни ток 1 и 2, поручио је данас заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Сви медијски натписи који тврде другачије су исценирани како би се јавност погрешно навела да мисли да је за све, заправо, крива нека трећа страна, објаснио је он.

Москва позива све стране да пристану на независну истрагу саботаже, додао је Рјабков.

Коментар руског званичника је уследио након недавне објаве "Њујорк тајмса" од 7. марта, према којој је за све крива једна украјинска терористичка група.

Из Москве су након тога поручили да су такве тврдње сличне некој холивудској причи, којој пак нико од европских званичника не верује

Рјабков је додао да је Москва заинтересована да дође до побољшања дијалога са америчким дипломатским представништвима, али да то сада није могуће јер САД не желе да нормално разговарају.

"Одсуство дијалога само повећава шансе да дође до даљег слабљења односа и нових грешака", поручио је руски дипломата. 

О споразуму о контроли наоружања: Не верујемо у здраву памет колега из Лондона и Париза

Рјабков је прокоментарисао и прошломесечну одлуку Русије да суспендује учешће у споразуму о контроли стратешког наоружања, те рекао да постоји хипотетичка шанса да се Москва може вратити том договору уколико у Вашингтону одлуче да измене деструктивну политику коју воде.

Коментаришући ситуацију са Француском и Уједињеним Краљевством, за чије је нуклеарне капацитете раније руски председник Владимир Путин казао да би требало да привуку пажњу јавности, Рјабков је поручио да Русија не може а да не обраћа пажњу на ту претњу и да постоји могућност да се те две земље укључе у америчко-руски споразум СТАРТ. Ипак, он је оценио да се то неће десити, јер сумња у постојање здраве памети европских колега двеју земаља.

Уколико би те две земље то желеле, "пронашли бисмо правне аспекте за њихово укључивање у споразум". "Наставићемо да и у будућности указујемо на то да без неопходног и адекватног узимања у обзир нуклеарног потенцијала ових земаља, иначе, најближих савезника САД у НАТО-у, није могуће говорити ни о каквом напретку по овом питању", истакао је Рјабков.

Сарадња Русије и Кине - основа мултиполарног света

И док Запад представља претњу по Русију, њени добри односи са Кином воде напретку ових двеју земаља, рекао је он. 

Ово врло добро разумеју у Вашингтону, због чега им и смета стратешко партнерство две велесиле као што су Русија и Кина. 

"Американци разумеју да је наше партнерство са Пекингом камен темељац мултиполарног света и то их изузетно нервира", додао је дипломата.

image