Економија

Ништа од трговинског рата САД и ЕУ: Споразум о трговини чистом енергијом на столу

САД су тражиле да се изгради "стабилан стуб" производње како би се преокренула деценија деиндустријализације и зависности од кинеских произвођача
Ништа од трговинског рата САД и ЕУ: Споразум о трговини чистом енергијом на столуwww.globallookpress.com © Al Drago - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Америчка министарка енергетике Џенифер Гранхолм покушала је да ублажи тензије у слободној трговини чистом енергијом са ЕУ. Она је истакла да администрација председника Џозефа Бајдена "жели да изгради ланце снабдевања са земљама чије вредности деле".

Како преноси "Фајненшл тајмс", данас се воде преговари о споразуму слободне трговине у вези са чистом енергијом европских произвођача.

То би, према речима министарке, требало да ублажи забринутост Европе да ће 369 милијарди америчких долара нових субвенција, грантова и зајмова за енергију са ниским садржајем угљеника, исисати капитал са оне стране Атлантика.

"Не желимо да видимо никакво трговинско ривалство. Ми разговарамо са нашим колегама из ЕУ о томе како да будемо сигурни да ћемо остварити циљеве тако да сви буду задовољни", рекла је Гранхолм.

САД су тражиле да се изгради "стабилан стуб" производње како би се преокренула деценија деиндустријализације и зависности од кинеских произвођача.

Саопштење је објављено након што је ЕУ ублажила мере државне помоћи, дозвољавајући својим чланицама да изједначе субвенције у случају да постоји ризик од преусмеравања инвестиција из европског блока.

Циљ председника Џозефа Бајдена је да се емисија угљен-диоксида у САД преполови до 2030. године.

image