Свет

Све више сексуалних напада на америчким војним академијама

Пентагон тврди да је свака пета студенткиња жртва напаствовања
Све више сексуалних напада на америчким војним академијамаGetty © Alex Wong / Staff

Извештаји о сексуалним нападима на америчким војним академијама указују на значајно повећање истих током школске 2021/22. године, открио је Асошијетед прес на основу Пентагонових докумената у које је имао увид.

Истраживање засновано на анонимним анкетама показало је да је (пријављених) сексуалних напада у односу на претходну годину било 18 одсто више, при чему је једна од пет студенткиња рекла да је доживела неку врсту сексуалне провокације.

Повећање је махом забележено у Америчкој поморској академији, где су се напади скоро удвостручили у 2022. години – 61 случај у поређењу са 33 случаја годину дана раније.

"Нејасно је да ли је постепено укидање ограничења везаних за ковид-19 допринело овом повећању", пише АП, истичући да се поменута поморска школа налази поред барова у центру Анаполиса, у Мериленду.

У извештају се наводи и да су испитаници рекли да је алкохол био кључни фактор у више од половине напада.

Ваздухопловна академија у Колораду пријавила је 52 случаја, исто као и претходне године, док је само на америчкој војној академији у Вест Поинту у Њујорку забележено смањење – 42, у односу на 46.

Пентагон спроводи анкете анонимно како би добио веродостојније информације будући да се сексуални напади не пријављују увек.

Подаци су обухватили и случајеве када су цивили, припадници активних трупа и ученици припремних програма пријавили да их је напао студент академије.

"Укупно је пријављено 206 напада који су доведени у везу са студентима војних академија – око 28 одсто више од прошлогодишњих укупно 161", наводи АП.

Министар одбране САД Лојд Остин 2021. године је рекао да је борба против сексуалног злостављања у америчким оружаним снагама један од његових приоритета. Број напада је заиста и опао те године, али треба имати у виду да је школска година била скраћена услед ковид епидемије.

image