Србија и Балкан

Фила: Постојао је план да се војним маневром спречи да испоруче Милошевића Хагу

Поводом 17 година од смрти некадашњег председника СРЈ у Хашком трибуналу 2006. године не сачекавши пресуду суда коме је изручен 28. јуна 2001, адвокат се присетио Милошевићевог хапшења
Фила: Постојао је план да се војним маневром спречи да испоруче Милошевића ХагуGetty © Michel Porro

Генерал Небојша Павковић као начелник Генералштаба био је спреман да подигне пар "мигова" са задатком да приземље хеликоптер којим је Милошевић на Видовдан пребачен у НАТО базу у Тузлу. Звао је председника СРЈ Војислава Коштуницу да би добио одобрење да изда такву наредбу, али му се Коштуница није јавио на позив", присетио се адвокат Тома Фила. 

У интервјуу за "Политику", Фила је казао да је после изручења Милошевића Хагу неколико пута разговарао са Ђинђићем.

"Када бих повео разговор о Милошевићу, Ђинђић би само слегнуо раменима и рекао - морао сам. Са Коштуницом нисам био у прилици да причам о томе, али сам много разговарао са генералом Павковићем. Он је као начелник Генералштаба био спреман да подигне пар 'мигова' са задатком да приземље хеликоптер којим је Милошевић на Видовдан пребачен у НАТО базу у Тузлу. Звао је председника СРЈ Војислава Коштуницу да би добио одобрење да изда такву наредбу. Али му се Коштуница није јавио на позив", присећа се Фила.

Милошевић је из Тузле пребачен у затворску јединицу Хашког трибунала у Шевенингену где је боравио од јуна 2001. до 11. марта 2006. године када је умро не дочекавши пресуду. 

Адвокат је оценио да је некадашњи председник СРЈ премину због хроничне исцрпљености, али лоших услова за боравак у притворској јединици, који су потпомогли да се његова ангина пекторис погорша.

Фила је казао да Милошевић није веровао да ће бити изручен Хашком трибуналу, а да је њега контактирао оног дана када је добио оптужницу и да су 30. марта у вили "Мир" почели преговори о његовој предаји.

"Коначно резултат преговора о предаји био је папир који су потписали премијер Србије Зоран Ђинђић, председник Србије Милан Милутиновић и председник СРЈ Војислав Коштуница. Садржај је формулисан те ноћи у вили 'Мир'. Тим документом се Милошевићу гарантовало да неће бити испоручен у Хаг и да ће његова породица и имовина бити сигурна", рекао је Фила у разговору за Политику.

Он је додао да га је Милошевић питао да ли може да верује томе и додао да му је одговорио да, као адвокат сматра, да је то гаранција само за ту ноћ, после чега је, како је казао, некадашњи председник одлучио да се преда.

"Ипак, он је преломио да су потписане гаранције довољне и додао је да је Ђинђић обећао Браниславу Ивковићу да ће све бити како је срочено", казао је Фила.

Фила: Бранићу те пред домаћим судовима, али у Хаг не идем

Адвокат је, недвосмислено, каже, рекао Милошевићу, да ће га бранити пред домаћим судовима, али да у Хаг не иде.

"Подсетио сам га како је изјављивао да не признаје Хашки Трибунал и да при томе остане. Послушао ме је само приликом првог појављивања пред судијама. Тада је одбио да одговара на њихова питања, оспорио је законитост трибунала и и рекао да је тај суд лажан и да су њихове оптужбе лажне", навео је Фила.

Када је, ипак, одлучио да се брани, према речима адвоката, тужитељка Карла дел Понте направила је банкет. Није им било важно шта ће некадашњи председник СРЈ говорити, већ да својом одбраном да легитимитет суду.

image