Србија и Балкан

Подкаст "Локомотива": Предстојећи председнички избори у Црној Гори су судбоносни

Шта смо све видели на првој дебати пред председничке изборе у Црној Гори, каква се реторика употребљава у кампањи пред изборе, зашто су ово судбоносни избори за Црну Гору - сазнајте у новој епизоди подкаста Локомотива у којој је гостовао Стефан Синановић - дипломирани професор српског језика и књижевности
Подкаст "Локомотива": Предстојећи председнички избори у Црној Гори су судбоносни

На почетку првог дела емисије, Тиосав Пурић и Марко Николић су коментарисали нову песму Емине Јаховић - "Слагаћу вас све", која се налази на трендинг листи српске Јутјуб музичке сцене.

Песма је интересантна пре свега јер се може лако посветити актуелном политичком моменту и одређеним медијима и политичарима на Западу који су и признали да су "лагали гласно и јавно" баш као што и иде текст песме.

Током дискусије о нумери, аутори су закључили да постоје потенцијално субверзивне поруке и сцене које се ту крију. Приметили су да је наручито упадљив почетак спота и сцена када Емина Јаховић чита Њујорк тајмс, на коме пише наслов "Слагаћу вас све". Такође, и други стихови су заиста вредни пажње попут оног "лагаћу вас стално и то онако јавно, лажете и ви о мени све".

Након што су се аутори сложили да се стих из поменуте песме који гласи "пријатеље држим близу, а још ближе држим душмане", може подједнако добро применити у политици као и у дипмломатији, прешли су на тему актуелног "француско-немачког" плана који се тиче питања Косова и Метохије.

Од појединих европских званичника, али све чешће и од самопроглашених власти у Приштини може се чути да се очекује од Србије да стави потпис на тај план и то већ током марта месеца.

Док је такав вид притиска нешто што је очекивано од представника Запада и Приштине, у домаћој јавности, са једне стране политичког спектра, покренута је читава кампања која се заснива на томе да се Србија једино може спасити од "најтежег сценарија" ако би ставила потпис на тај "узми или остави" предлог.

Погубност такве реторике и призивање "најгорег сценарија" од стране политичара који алудирају на неку нову агресију на нашу земљу или санкције и претње су нешто што се не чује први пут од одређених политичких група.

Такве формулације су опасне и доприносе прављењу панике у јавности, док Срби на Косову и Метохији свакодневно проживљавају тортуру. Најновији је случај када су претучена два младића од стране РОСУ специјалаца код Лепосавића, док се у процесу када су рањена два српска младића на Бадње вече, осумњиченом ставља на терет ремећење јавног реда и мира, а не покушај убиства.

Имајући у виду та дешавања, али и и макро процес збивања у свету када Глобални југ "узвраћа ударац" и прави могућност прављења алтернативе актуелном светском поретку, само оне земље које не виде дугорочно или које су под апсолутном контролом Запада себи могу да допусте да се вежу за ту једну страну.

Пример како Глобални југ узвраћа ударац, а који су аутори споменули у првом делу емисије био је начин на који је на самит Г20 у Индији дочекан руски министар спољних послова Сергеј Лавров и немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

Тај детаљ је показатељ који говори како се као попут бумеранга Западу може обити о главу досадашњи модус операнди према остатку света, а који се своди на тај тако једноставан стих којим су аутори и почели подкаст - "лагаћу вас све".

"Локомотива" се емитује сваке суботе са почетком у 19 часова.

image