Свет

Ким Џонг Ун: Северна Кореја мора бити спремна за "прави рат"

Пјонгјанг осуђује војне вежбе САД и Јужне Кореја на Корејском полуострву и тврди да би оне могле довести до "катастрофалне ескалације"
Ким Џонг Ун: Северна Кореја мора бити спремна за "прави рат"www.globallookpress.com © Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је позвао своје трупе да се припреме за "праве борбе", док САД и Јужна Кореја спроводе војне вежбе на Корејском полуострву. Те вежбе чине да опасност од нуклеарног рата буде "реална", тврде у Пјонгјангу.

Ким је присуствовао артиљеријској вежби на западној обали Северне Кореје, пренела је севернокорејска агенција КЦНА. На вежбама је спроведена симулација напада на противничку ваздухопловну базу.

Како преноси КЦНА, Ким је похвалио "спремност севернокорејске војске за прави рат" и нагласио да они требало да буду "спремни за борбу у сваком тренутку", као и на "праву акцију, а не само за речи".

Јужнокорејска војска тврди да је вежба укључивала и употребу више балистичких ракета кратког домета.

Кимова изјава типична је за периоде затегнутих односа између Северне Кореје са једне и Јужне Кореје и САД са друге стране. Вашингтон и Сеул су недавно спровели заједничке вежбе ваздухопловних снага, током којих су коришћени и бомбардери који могу да носе нуклеарно оружје.

Поред тога, те две државе ће наредне недеље одржати још једну вежбу, која ће укључивати симулацију севернокорејског ракетног напада, док ће у понедељак започети њихове највеће војне вежбе у последњих пет година.

Севернокорејско министарство спољних послова осудило је вежбе ваздухопловних снага САД и Јужне Кореје, тврдећи да "ризик од нуклеарног рата на Корејском полуострву више није измишљен, већ стваран", као и да су најављене војне вежбе "агресивне природе" и да би могле довести до "катастрофалне ескалације".

Ким Џонг Унова сестра, Ким Јо Џонг упозорила је да би свако америчко или јапанско мешање у севернокорејске пробе интерконтиненталних балистичких ракета изнад Тихог океана представљало "објаву рата".

Те пробе су паузиране 2018.године, као део договора између севернокорејског лидера и некадашњег америчког председника Доналда Трампа, док су САД заузврат смањиле обим својих вежби са Јужном Корејом.

Северна Кореја је наставила са тестирање ракета 2021. године, а администрација америчког председника Џозефа Бајдена одговорила је на исти начин, настављајући са војним вежбама.

Прошле године је забележен рекордан број севернокорејских лансирања ракета и низ америчких и јужнокорејских вежби, укључујући вежбу гађања на само 30 километара од границе са Северном Корејом.

image