Економија

"Блумберг": САД планирају да додатно ограниче извоз микрочипова у Кину

Мере ће наводно бити усмерене на опрему за производњу полупроводника
"Блумберг": САД планирају да додатно ограниче извоз микрочипова у Кинуwww.globallookpress.com © Aleksander Polyakov/Global Look Press

Вашингтон планира да уведе нова ограничења извоза како би додатно спречио Кину да приступи напредној америчкој технологији чипова, преноси "Блумберг" позивајући се на изворе.

Мере, које су усмерене на могућности производње чипова, удвостручиће број типова опреме за које су потребне посебне извозне дозволе, наводи се у извештају.

Извори такође наводе да САД планирају да усагласе нове мере са владама Јапана и Холандије. Пошто три земље доминирају на глобалном тржишту чипова, многи аналитичари верују да је Вашингтону потребна подршка друге две да би им мере биле ефикасне. Наводно, САД већ месецима врше притисак на холандску и јапанску владу, иако до сада ни Токио ни Амстердам нису донели никакве посебне прописе који би били усмерени на Пекинг.

Раније ове недеље, Холандија је представила планове за проширење ограничења на извоз своје најновије полупроводничке технологије, али није помињала Кину, нити је дала додатне детаље о предложеној уредби.

САД настоје да обуздају технолошки напредак Кине, коју сматрају претњом својој националној безбедности. Вашингтон је прошлог октобра увео свеобухватну контролу извоза која је спречила кинеске фирме да купују одређене америчке производе за прављење чипова, које би Пекинг наводно могао да користи у војне сврхе.

Кина је више пута критиковала америчку политику у вези са полупроводницима и чак је поднела званичну жалбу Светској трговинској организацији због контроле извоза, тврдећи да она угрожава интересе кинеских компанија и ремети глобалне ланце снабдевања.

image