Свет

Европски посланик: Берлин блокира истрагу Северног тока због САД (ВИДЕО)

Било какав наговештај да би САД, главни савезник Немачке, могле бити одговорне за саботажу Северног тока био би "незгодан" за немачку владу, каже Гунар Бек
Европски посланик: Берлин блокира истрагу Северног тока због САД (ВИДЕО)Getty © Photo by Johannes Simon/Getty Images

Посланик Европског парламента Гунар Бек изјавио је, да би било какав наговештај да би САД, главни савезник Немачке, могле бити одговорне за саботажу Северног тока био "незгодан" за немачку владу.

"Па који су могући мотиви за покретање нове теорије о томе шта се догодило? То одвлачи пажњу, ствара конфузију и утисак да не можемо ни да знамо ко је одговоран. Постоје одређене сумње, а западне владе показују изузетно мало интересовања за ову истрагу. Можемо закључити да они желе да прекину дискусију", рекао је он.

Бек је додао да је главни акционар пројекта "Гаспром", а да су немачке компаније други највећи акционари пројекта. Због чега би се, према речима посланика, очекивало да немачка влада покуша да што пре идентификује кривца, али да "нису показали никакву иницијативу".

"Само се надају да ће проблем временом нестати. Немам друго објашњење. Ако креирате тако аматерску, неубедљиву верзију, она поставља много више питања него што даје одговора. Тако да мислим да ће се истрага наставити и да ће расти, јер још увек нема јасноће. Ништа што је до сада речено, барем од немачке владе, не расветљава овај инцидент", рекао је он.

Бек је изразио сумњу да ће немачка влада наставити да блокира праву истрагу о инциденту.

Он је раније рекао да су да су Сједињене Америчке Државе извршиле диверзију на Северном току како би спречиле економску сарадњу између Русије и Немачке и да западне земље нису заинтересоване за отворену истрагу овог случаја.

Подсетимо, "Њујорк тајмс" је, позивајући се на америчке званичнике, известио да је "проукрајинска група која је деловала без знања америчких власти извршила саботажу на гасоводима".

Како пишу аутори чланка, земље НАТО-а учиниле су све да спрече јавно откривање везе Украјине са саботажом на гасоводу, јер би то довело до погоршања односа Кијева и Берлина.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да "Кремљ не верује да иза саботаже Северног тока стоје проукрајински појединци и да само мали број специјалних служби може да изведе такав терористички напад". Он је такође изразио чуђење како амерички званичници на које се позивају медији, без истраге, могу да претпоставе тако нешто. 

Амерички новинар Симор Херш назвао је глупим чланак "Њујорк тајмс-а" о умешаности Украјинаца у напад.

image