Србија и Балкан

Вучевић: Народни покрет за Србију је надстраначки, добродошли су сви грађани

Потпредседник владе поручује да је то покрет који треба да обједини све оне који виде Србију као стабилну, слободну државу и државу која треба да одоли свим изазовима
Вучевић: Народни покрет за Србију је надстраначки, добродошли су сви грађани© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Народни покрет за Србију, чије је формирање најављено за крај маја или јун, по својој форми је надстраначки, осмишљен и предложен као покрет који треба да уједини и различите политичке странке, али и људе који нису чланови странака, наводи потпредседник владе и потптредседник СНС-а Милош Вучевић.

Поручује да је то покрет који треба да обједини све оне који виде Србију као стабилну, слободну државу и државу која треба да одоли свим изазовима, а пре свега да то буде покрет за будућност наше државе и будућност наше деце.

"Да СНС позове све оне који виде Србију као слободну и независну државу, у којој желе да Србија доноси одлуке водећи рачуна о својим државним и националним инетерсима, а не слушајући диктате са једне, друге или неке треће стране, седећи на својој столици и мислећи својом главом – да се уједине у један надстраначки покрет, фронт за одбрану Србије пре свега у периоду који је пред нама имајући у виду све оно што се дешава у свету, а и притиске којима је изложена Србија", истиче Вучевић за РТС.

Наводи да је тај покрет по својој форми надстраначки, као и да је осмишљен и предложен као покрет који треба да уједини и различите политичке странке, али и људе који нису чланови странака.

"Значи, организације, удружења, појединце, интелектуалце, занатлије, привреднике, раднике, земљораднике – све оне који желе заиста да буду део тог продржавног српског покрета, али не искључујући ниједну нацију која је део становништва Републике Србије", додаје Вучевић.

Наглашава да је то покрет који треба да обједини све оне који виде Србију као стабилну, слободну државу и државу која треба да одоли свим изазовима, да сачувамо мир и стабилности и да пре свега, како наводи, то буде покрет за будућност наше државе и будућност наше деце.

"Он не доводи до гашења политичких странака, али дозвољава да се укључе и они који нису чланови странака или који не желе да буду чланови странака, али желе да се боре за такву Србију. Он ће имати заједнички именитељ свих чинилаца – то је љубав према отаџбини Србији", поручује Вучевић.

Указује да је Србији потребно да има државни и национални консензус како би издржала све оно чему је изложена и са чиме се грађани суочавају.

Покрет, како је речено, треба спремно да одговори и на прилике које се дешавају око нас. Вучевић каже и на унутрашње и спољне прилике.

"То су повезани судови – оно што се дешава споља, пре свега говорећи о притиску на питање Косова и Метохије или оно што се дешава у Украјини и недозвољавања Србији да буде војно неутрална и да има своја политику и позицију, а мислимо да имамо најпринципијелнију политику – то је поштовање међународног јавног права, захтева једно шире груписање свих оних који тако виде Србију као државу која може да мисли својом главом", поручује Вучевић.

Истиче да је Народни покрет за Србију у овом тренутку идеју, као и да ће се развијати.

Говорећи о томе да ли је оснивање овог покрета увод у ванредне парламентарне изборе, Вучевић каже не.

"Али то не значи да неће бити парламентарних избора са локалним и покрајинским или кад год. То је ствар политичког договора, када би неко рекао неће бити избора, заиста звучи бесмислено. Није тема када причамо о формирању Народног покрета за Србију нека изборна математика и изборне процедуре, али ако буде политичког договора да идемо раније на биралишта ићи ћемо, ако не Влада ће наставити да ради у пуном мандату", каже Вучевић.

Указује да нас на јесен или на пролеће следеће године свакако чекају локални и покрајински избори.

image