Свет

Бивши шеф Европског парламента: Пољска и Мађарска блокирају улаз Украјине у ЕУ

Брзо приступање Украјине ЕУ због сукоба звучи добро, али из политичких разлога, ово је тешко спровести, посебно када је у питању брзина деловања, каже Мартин Шулц
Бивши шеф Европског парламента: Пољска и Мађарска блокирају улаз Украјине у ЕУGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Бивши шеф Европског парламента Мартин Шулц рекао је да спољна политика Пољске и Мађарске спречава Украјину да постане чланица Европске уније.

"Скептичан сам према убрзаном приступању Украјине ЕУ, јер не можемо снизити стандарде чланства. Брзо приступање Украјине ЕУ због сукоба звучи добро. Ова изјава је разумљива. Међутим, из политичких разлога, ово је тешко спровести, посебно када је у питању брзина деловања", рекао је Шулц у интервјуу за "Шпигл".

Он је додао да многе земље годинама чекају да уђу у ЕУ, али из различитих разлога нису оствариле свој циљ.

"Уколико би се укинуло правило једногласности, недвосмислено бих подржао проширење Европске уније, али због става земаља попут Пољске и Мађарске то једноставно није могуће", оценио је бивши европски званичник.

Раније је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила да се унесу неке измене у синдикалне уговоре и да се одустане од принципа једногласности у гласању о кључним питањима. Према њеном мишљењу, ово правило, како је навела, "више нема смисла".

Немачки канцелар Олаф Шолц се заузврат заложио за пријем Украјине у ЕУ и такође нагласио да је за убрзање процеса неопходно уложити вето на правило једногласности.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је да Украјини треба дати ексклузивне услове и посебне преговоре за придруживање Европској унији, и додао да се "не може дозволити овој земљи да преговара као обичан кандидат за ЕУ". 

image