Економија

Британска влада у паници: Радимо дању и ноћу да се избегне штета након колапса "Силикон вели бенк"

Колапс америчке СВБ, који се десио у петак, може да има значајне последице за британске технолошке компаније, поручио је mинистар финансија Велике Британије
Британска влада у паници: Радимо дању и ноћу да се избегне штета након колапса "Силикон вели бенк"Getty © Justin Sullivan

Министар финансија Велике Британије Џереми Хант изјавио је данас да са британским премијером Ришијем Сунаком и гувернером Банке Енглеске Ендрјуом Бејлијем ради на томе да се "минимализује или избегне штета" везана за ситуацију са британском филијалом након колапса "Силикон вели бенк" (СВБ).

"Ужурбано радимо преко викенда, дању и ноћу, веома брзо ћемо предложити план", рекао је Хант за Скај њуз, преноси "Ројтерс".

Хант је додао да колапс америчке СВБ, који се десио у петак, може да има значајне последице за британске технолошке компаније.

Министар финансија Велике Британије је навео се тражи "решење на дужи период које би минимализовало или сасвим избегло губитке" за британске компаније.

Више од 250 шефова британских технолошких фирми је у суботу позвало енглеску владу да интервенише и саопштило да је пад СВБ "егзистенцијална претња" за британски технолошки сектор.

Банка Енглеске је саопштила да тражи од суда да прогласи несолвентност "Силикон вели бенк" Велике Британије, британске филијале америчке СВБ.

Представници британске филијале СВБ су преко викенда контактирали потенцијалне зајмодавце, између осталих, и "Баклис Пи-Ел-Си" и "Лојдс Бенкинг Груп", тражећи да преузму ову угрожену британску банку, пренео је Скај њуз.

Банкрот америчке СВБ, која је била посвећена технолошким стартаповима, је највећи у САД од финансијске кризе из 2008. године.

image